Adam Andersson stortrivs i sin nya hemstad Berlin och har inga planer på att flytta till Sverige igen.
Adam Andersson stortrivs i sin nya hemstad Berlin och har inga planer på att flytta till Sverige igen.

Adam förverkligade sin dröm i Berlin

Adam Andersson lämnade tryggheten och drog till Berlin.

ANNONS
|

För två år sedan bröt göteborgaren Adam Andersson upp från en trygg tillvaro som gymnastiklärare, sålde alla sina tillhörigheter och flyttade till Berlin för att förverkliga sin gamla dröm om att jobba utomlands.

Och han är inte ensam. Enligt Statistiska Centralbyrån har ungefär 50 000 svenskar per år utvandrat från Sverige de senaste fem åren. Så många har inte utvandrat från Sverige sedan den stora emigrationsvågen till USA i slutet av 1800-talet.

–Jag hade länge drömt om att testa på ett liv utanför Sveriges gränser, men det hade inte blivit av. Livet rullade på. Jag hade rotat mig i Göteborg. Hade en fin lägenhet i Johanneberg. Trivdes med jobbet och hade ett rikt socialt liv, berättar Adam.

ANNONS

Men så blev Adam tillsammans med en tysk tjej. Tankarna på att flytta från Sverige väcktes igen. Samtidigt sökte Svenska Skolan i Berlin en ny gymnastiklärare. Adam skickade in en ansökan och fick jobbet. Numera bor Adam i ett så kallat Wohngemeinschaft – ett slags tysk variant av kollektiv – i Kreuzberg och cyklar till jobbet.

–Att bo i Wohngemeinschaft är perfekt for mig. Min ambition har hela tiden varit att integrera mig i det tyska samhället. Att få prata tyska och umgås varje dag med de andra i vårt gemensamma boende har gett mig en fantastisk insyn i tyskt vardagsliv.

GP möter Adam på hans arbetsplats som är en så kallad svensk utlandsskola. Här studerar ett trettiotal elever, de flesta barn till svenska föräldrar som arbetar i Berlin. Solen gassar. Barnröster ekar mellan husen på skolans lummiga innergård. Adam leder en klass i utegympa. Barnen rusar runt i en lek de själva har hittat på. Efteråt sätter sig Adam ner tillsammans med barnen och utvärderar lektionen. Många vill komma till tals. Det märks att barnen och Adam känner varandra väl.

–Jag gillar småskaligheten, säger Adam. Här får jag mycket tid för den enskilda eleven. Det är lätt att följa deras utveckling och om någon inte mår bra kan jag ta tag i det direkt. Jämfört med hur lugnt och ordnat det är här och hur stökigt det kan vara på en modern svensk skola av idag känner jag mig väldigt privilegierad.

ANNONS

Adam kunde ingen tyska överhuvudtaget innan han kom till Berlin. Men studier och praktisk övning har gett resultat. Och det gick fort att komma in i det tyska samhället.

–Min erfarenhet är att det är lätt att lära känna tyskar. Svenskar har gott rykte bland lokalbefolkningen. Och jämfört med Göteborg är det betydligt lättare och billigare att ordna bostad här i Berlin. Även om hyror och lägenhetspriser har börjat stiga även i Berlin är det långt ifrån det upptrissad prisläge som råder i de svenska storstäderna, säger Adam.

Enligt Adam är det enkelt att som EU-medborgare flytta till och komma igång med sitt nya liv i Tyskland.

–Man anmäler sin bostadsadress hos de lokala myndigheterna och får ett skattenummer. Sedan är det fritt fram att börja jobba. Svårare än så är det faktiskt inte.

Flytten till Berlin har öppnat upp nya karriärvägar. I framtiden vill Adam gärna läsa en masterutbildning i hälsa och pedagogik som ges på distans vid Stockholms Universitet,

–Jag är intresserad av skolutvecklingsfrågor och skulle själv gärna vara med och utveckla framtidens skola.

Fast några planer på att överge Berlin finns inte.

–Jag trivs bra här. Berlin är en tillåtande stad där den enskilde invånaren kan göra sina egna val, vilket passar mig utmärkt. Som ett exempel har min flickvän och jag valt att leva i ett särboförhållande – i var sitt kollektiv. Det fungerar fantastiskt bra för oss och i vår bekantskapskrets här i Berlin är det ingen som höjer på ögonbrynet över hur vi sköter vår relation, förklarar Adam och skiner upp.

ANNONS

Karriärmässigt hade Adam knappast kunna välja en bättre tid att söka sig till Tyskland. I spåren av flyktingkrisen har det uppstått lärarbrist på många håll i Tyskland. Myndigheterna i Berlin har gått så långt i sin jakt på nya lärare att man har satt in annonser i Österrike och Holland. Man lockar med några av Europas högsta lärarlöner.

–Vem vet, kanske tar jag anställning i det tyska skolsystemet i framtiden. Jag har en internationellt gångbar lärarexamen så allt som krävs för att börja jobba i en tysk skola är att klara av ett formellt språkprov.

Av 1,5 miljoner svenskar som lämnade Sverige för Nordamerika kring förra sekelskiftet återvände omkring en femtedel. När vi skiljs åt utanför skolan frågar jag Adam om han saknar Sverige.

–Nej, Berlin känns som hemma nu, säger Adam.

Fakta: Adam Andersson

Ålder: 33

Yrke: Idrottslärare

Familj: Flickvän

Bor: Berlin

Spelar: Trumpet

På nattduksbordet: "Den oändliga historien" av Michael Ende.

ANNONS