Den 7 februari är det exakt 55 år sedan Jonny Nilsson blev olympisk mästare på 10 000 meter skridsko i Innsbruck. Nu utkämpar han en ännu tuffare kamp: sommaren 2017 fick Jonny besked om att han drabbats av prostatacancer. "Läkarna säger att dom inget kan göra", berättar Jonny.
Den 7 februari är det exakt 55 år sedan Jonny Nilsson blev olympisk mästare på 10 000 meter skridsko i Innsbruck. Nu utkämpar han en ännu tuffare kamp: sommaren 2017 fick Jonny besked om att han drabbats av prostatacancer. "Läkarna säger att dom inget kan göra", berättar Jonny. Bild: Lars Hjertberg

55 år efter OS-guldet går Jonny sitt tuffaste lopp

Den 7 februari 1964 steg Sveriges populäraste man upp så tidigt att mörkret ännu låg tätt över Innsbrucks OS-by. I dag är det 55 år sedan skrinnaren Jonny Nilsson vann olympiskt guld på 10 000 meter. Nu går han en tuff kamp mot sin prostatacancer.

ANNONS

Fredagsmorgonen den 7 februari 1964 ringde väckarklockan tidigt hos skrinnaren Jonny Nilsson.

– Redan vid fyrasnåret var jag uppe för att gå en lång promenad och försöka få igång kroppen. Jag hade lottats i första par och skulle starta redan vid åtta-halvniotiden.

Den ende som ville följa med Jonny ut i ottan var ”Tjalle” Bäckman. Klubbkamraten från IK Wega som fanns med i Innsbruck som reserv, men fyra år tidigare i Squaw Valley gjort sitt livs lopp på 10 000 meter och fått med sig ett OS-brons hem till Göteborg.

Den här dagen var det den nio år yngre Jonny Nilssons tur att försvara de blågula färgerna. Men det var något som inte stämde.

ANNONS

– Jag hade redan misslyckats på 5000 meter, och det kändes inte bra i kroppen den här morgonen heller. Jag bestämde mig för att korta ner skäret lite, göra det lite lättare, för att på så sätt försöka få upp tempot.

Missnöjd över mållinjen

Jonny varvade sin ungerska parkamrat fyra gånger men var ändå inte nöjd när han gled in i mål. Trots Jonnys olustkänslor; framåt eftermiddagen skulle det visa sig att ingen kunde straffa hans 15.50,1. OS-guldet var svenskt!

– Den natten var jag och Ingemar Johansson sist i säng, ler Jonny. Fast det där med olympiskt guld tycker han egentligen är lite överskattat.

– Ett OS-guld är det så många som kan vinna, men för att bli världsmästare måste man vinna fyra distanser sammanräknade: 500, 1500, 5000 och 10 000 meter.

Det var den bedriften den 20-årige Jonny Nilsson lyckats med redan 1963 i japanska Karuizawa. Och det var efter den segern han blev staty utanför den japanska VM-arenan, fick ta emot Svenska Dagbladets bragdguld och röstades fram som landets populäraste man. Kungen blev tvåa.

– Sverige har haft två världsmästare, det är jag och Sigge Ericsson, säger Jonny och berättar hur han i tioårsåldern fick se en bild på Ericsson:

ANNONS

– Trikåer, blänkande stål och blank is – åhh, skridskoåkare ska jag bli.

Så småningom fattade Jonny mod och skrev till Sigge och bad om träningstips.

Livrädd för läraren

Uppväxten i det lilla värmländska samhället Forshyttan hade annars haft sina sidor. Att familjen levde under enkla förhållanden var en sak, att skolläraren utsett Nilssons yngste till hackkyckling något helt annat.

– Jag var livrädd för honom. Duckade ofta för det första slaget, men tog det andra. Det där har präglat mitt liv. Jag blev hård – ville aldrig ge mig.

Bild: Lars Hjertberg

Jonny var ännu bara tonåring när han 1962 vann VM-guldet på 10 000 meter i Moskva. Under de följande åren var han världens bäste på distansen och stundtals så populär att han lite förundrad kunde tänka att livet var väldigt märkligt:

– Det var ju inte så länge sedan ingen såg mig. Nu tycker dom att jag är någonting, men jag är ju ingenting. Det här går snart över.

Startade kritiserad proffscirkus

Kanske är det just sådana tankegångar som förklarar att mästerskrinnaren skyndar förbi alla medaljer och världsrekord när han nu berättar om det han är mest stolt över.

# ”1966 blev jag erbjuden doping av personer som stod mig nära i den svenska idrottsmiljön. Det fanns ingen tvekan från min sida – jag tackade nej. Jag ville inte ha fördelar som inte andra hade”.

ANNONS

# ”1972 startade jag en professionell skridskoliga, ISSL, för att få upp pengarna på bordet. Jag reagerade mot allt hyckleri, redan på min tid kunde man ju i hemlighet få någon tusenlapp. Först fick jag positiv respons, sedan vände allt och organisationen föll samman. Men 20 år senare tackade IOK-presidenten Samaranch mig: ISSL gav oss mandatet att börja skriva om amatörlagarna”.

Drabbad av prostatacancer

På senare tid har Jonny Nilsson haft gott om tid att fundera över livets nyckfullhet. Sommaren 2017 fick han beskedet att han drabbats av prostatacancer. Samma sjukdom som en gång tog pappans liv.

Tumörerna hade fått fäste i skelettet och under fyra månader vintern 2017/2018 behandlades han med cellgifter.

– Den senaste kontrollen visade att cancern inte spridit sig ytterligare, men jag är väldigt stel i kroppen och sedan maj månad har jag haft svår värk som biverkning av den medicin jag tar. En del sömnlösa nätter känns väldigt långa…

– Jag har en massa tumörer och kan inte smita undan. Läkarna säger att dom inget kan göra. Jag försöker hålla humöret uppe, och fyller ju trots allt snart 76 – men jag skulle så gärna vilja leva ett par år till.

Jonny Nilsson

Ålder: Fyller 76 år den 9 februari.

Yrke: Fastighetsmäklare.

Bor: Villa i Hindås.

Familj: Hustru Marianne, döttrarna Maria och Madeleine och flera barnbarn.

Idrottsmeriter: Världsmästare sammanlagt 1963. VM-guld på 10 000 meter 1962, 1963 och 1965. VM-guld på 5000 meter 1963 och 1965. Fem världsrekord. 1 OS-guld.

Fritidsintressen: Familjen och huset på Öland.

Favoritmusik: Klassisk musik, Jussi Björling och Frank Sinatra.

Aktuell: Den 7 februari är det 55 år sedan Jonny Nilsson vann OS-guld på 10 000 meter i Innsbruck.

ANNONS