Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sp_vagn kopiera_1926831_1024 x 683 standard_2057721

Livsfarlig trend: Barn hänger utanpå spårvagnar

Den livsfarliga tjuvåkningen bakom spårvagnar har ökat igen. Och några av barnen kan vara så unga som tio år. - Det är förenat med livsfara, säger Västtrafiks presschef, Kristian Lans.

Under mars månad har Västtrafik 26 noteringar gällande barn som tjuvåker på utsidan av spårvagnar i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är mer än fem gånger så många notiser som det var i januari månad.

- Vi kan se en kraftig ökning senaste månaden, säger Maria Andersson som är trafiksäkerhetsinspektör på Västtrafik.

Den livsfarliga trenden handlar om att barn klättrar upp på kopplingen mellan spårvagnar eller håller sig fast längst bak och åker utanpå vagnarna. Internt kallas det för "koppelåkning" eller "utvändig medåkning", berättar Maria Andersson. I sociala medier kallas det bland annat för "honka" och på Facebook sprids inlägg som handlar om att man sett barn "honka" i olika stadsdelar runt om i Göteborg, bland annat i Frölunda och Kortedala.

Under hösten hade Västtrafik stora problem med koppelåkningen, men efter att polisen fick fast ett ungdomsgäng som brukade tjuvåka lugnade det ner sig, berättar Maria Andersson. Nu har det dock visat sig att tjuvåkningarna återigen ökat. Rapporter om barn som hänger bak på spårvagnar har larmats från flera stadsdelar i Göteborg, men flest anmälningar kommer från Majorna.

- Jag skulle säga att åldern ligger på mellan tio till femton år, säger Maria Andersson.

Att fler barn börjat tjuvåka är en trend som skrämmer de ansvariga på Västtrafik.

- Att åka med utanpå en spårvagn är förenat med livsfara säger Västtrafiks presschef, Kristian Lans.

Än så länge finns inga rapporter på att några barn skulle ha blivit skadade i samband med tjuvåkningen, men Västtrafik menar att det kan finnas skador som aldrig rapporteras in. Trafiksäkerhetsinspektören Maria Andersson säger att de konfronterat flera barn i samband med tjuvåkningen, men att barnen inte velat uppge någon information. Hon uttrycker också en oro för barnen, som satt i system att åka utanpå spårvagnarna:

- Ramlar man av så... det är rent livsfarligt. Vad som skulle kunna hända om spårvagnen befinner sig i en tunnel, där det är helt mörkt, vill jag inte ens tänka på, säger trafiksäkerhetsinspektör Maria Andersson.

Västtrafik arbetar ihop med polisen i ett försök att förhindra att det sker en allvarlig olycka i samband med koppelåkningen.

Mest läst