Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Livet rann ur henne i sängen"

Under onsdagen avslutades rättegången som rör Marina Johansson-fallet. I eftermiddag avgörs det om den misstänkte får sitta kvar i häktet i avvaktan på dom.

Åklagaren Per-Åke Kvarnström inledde under onsdagsförmiddagen sin slutplädering med att ställa frågorna "kan en domstol döma för mord utan kropp?" och " kan den misstänkte dömas trots att alla frågor inte har fått sina svar".

Kvarnström menade att han under rättegången visat att Marina Johansson är död, inte bara försvunnen, och att hon mördades i sitt eget sovrum. Han anser att den 38-årige exsambon är den skyldige.

Blod i sängen åklagarens bevis

Som motiv angav åklagaren parets komplicerade relation. Han menade att den åtalade inte tålde att ha blivit försmådd och förvandlad från sambo till inneboende.

Svartsjuka och ett bråk den 27 juli i fjol blev utlösande faktorer, hävdade Kvarnström. Hans huvudbevis är fortfarande den stora mängd blod - mer än två liter - som hittats i Marina Johanssons säng.

– Hon kan omöjligt ha lämnat den platsen levande. Livet rann ur henne i sängen. Vi har alltså ett offer och en brottplats, säger Kvarnström.

"En smart person"

Enligt honom är 38-åringen gärningsmannen eftersom ingen annan kan ha haft vare sig tid eller praktiskt möjlighet att utföra dådet.

– Allt talar för att hon sköts med ett vapen som fanns i huset. 38-åringen kände till den pistolen, han hade till och med provskjutit med den, konstaterar Per-Åke Kvarnström.

Även efterarbetet ger, enligt åklagaren, tydliga indikationer på att 38-åringen har varit inblandad i mordet.

– Han har lyckats undanröja kroppen, gömt bäddmadrasser, lakan och kuddar. Det är ett mysterium att han lyckats. Det är gjort på ett skickligt sätt. Men han är ju en smart person, summerar Kvarnström.

38-åringens advokat Michael Hansson tyckte å sin sida att hela åtalet är byggt på en serie antaganden och gissningar.

- Min klient har haft samma berättelse i över ett år. Den skiljer sig på ingen punkt från allra första förhör. Han vet inte varför Marina har försvunnit.

Försvaret kräver frisläppande

Hansson fokuserade i sin slutplädering på det faktum att polisen har inriktat hela utredningen på att sätta dit 38-åringen.

– Man bestämde sig direkt för vad som hänt och vem som gjort det.

Åklagaren yrkade på att den misstänkte skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och kvarstanna i häkte. Advokaten krävde ett omedelbart frisläppande.

Uddevalla tingsrätt fattar beslut i häktningsfrågan klockan 14.30 idag.

Mest läst