Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Livet är som ett russin

KONST: Skrynkliga. Men ytterst personliga. Och de går på konsert eller bryter sig ur paketen som de förpassats till. - Säg en natt jag inte drömt om russin, säger Johan Hagelbäck.
Deras biologi är ganska häpnadsväckande berättar konstnären och filmaren Johan Hagelbäck. Russinens alltså. De föds som vita riskorn från gravida honrussin, sväller upp och blir gröna, runda druvor. Allt eftersom tiden går, blir de mer skrynkliga och antar olika former. Några långa, vissa böjda och andra mer raka.
- Det är underligt vad mycket man kan upptäcka om russin när man umgås så intensivt med dem som jag gjort i två års tid, säger Johan Hagelbäck med ett skratt.
Hans modeller och scenografier befolkas av russin. De bygger bo inuti en limpa. Genomför den stora medborgarrättsdemonstrationen i Selma, Alabama från 60-talet med Martin Luther King Jr i spetsen. Givetvis uppstår tumult. Ljusare russin protesterar mot de mörkare och polisrussin ingriper. För russin är inte enbart bruna och likformiga, de finns i ett otal olika varianter och är en frukt Johan Hagelbäck lärt känna väl.
- Det finns en grön, avlång variant, som en banan. En gulare, och en något mer åt det röda. Och så de vanliga bruna. Jag brukar handla i affärer som säljer utländsk mat, där hittar man ofta spännande russin.
Att skapa en hel värld bestående och befolkad av russin började med ett godmodigt och välmenat skämt. Johan Hagelbäcks svärson hade närmast en fobi mot russin och petade alltid undan dem ur maten. I samband med en födelsedag, tänkte svärfar Hagelbäck att uppmuntra svärsonen till att lära känna russinen bättre. Så han gjorde en informativ, inglasad tavla, likt dem man använder för att nåla upp insekter. Där fanns mammarussin och barnrussin till beskådan. Och några kategorier till. Presenten satte igång en nyfikenhet hos Johan Hagelbäck och snart började ett veritabelt menageri av russin befolka hans liv och ta över hans arbetsrum i hemmet. Numera finns de också i köket, i garderober och i vardagsrummet.
Russinen rockar på Russkilde, med fungerande storbildsskärm och allt. I en annan serie, hjälps de åt att bryta sig ur ett paket. Några bänder upp locket och allt fler russin strömmar ut för att återfå friheten, som de värdiga russin de är. Johan Hagelbäcks russinuniversum består av en torkad frukt, som har vissa paralleller med arten människa.
- De är faktiskt ganska lika oss, i och med att ingen är den andra lik. Personliga. Ställ några skruvar på rad. De ser exakt likadana ut. Men det gör inte russinen. De är individer. Men jag hittar fler och fler likheter hela tiden mellan oss och dem. De har olika storlek och hudfärg och hamnar hela tiden i spännande situationer till exempel.
I en annan modell ger de yngre russinen, alltså druvorna, blod till de äldre. Himla behjärtansvärt. Blodet pumpas sedan vidare och ges till de fullmogna russinen. Eftersom vätskan som utvinns ur druvor är alkolhaltig, är också vissa av russinen rätt så runda under fötterna. Flera av modellerna är finurligt och extremt detaljerat uppbyggda och somliga har också avancerad mekanik som får russinbefolkningen att röra sig, låta eller bli upplysta. Men ibland undrar man lite varför russinen beter sig som de gör. På konserten till exempel finns det en massa bajamajor att välja på. Ändå står alla russinen och köar till en och samma toalett.
- Man kan inte säga att de är dumma i huvudet. Nej, bara lite annorlunda. De fungerar lite olika eftersom deras värld skiljer sig från vår. Men precis som vi är de flockdjur. För har du någonsin sett ett ensamt russin?
Längre fram kommer russinen också att dyka upp i filmversion på SVT. Och i vinjettfilmen till Göteborgs filmfestival. Även om hans russinvärld ibland kan kännas absurd, är lika den lika delar uppsluppen som underfundig eftersom russinen förmedlar tänkvärda tankar kring människans och livets villkor. Men visst har Johan Hagelbäck en räv bakom örat. Eller om det var ett russin.
Namn: Johan Hagelbäck.
Yrke: Konstnär och filmare.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Utställning på Göteborgs konstmuseum till och med 28/3 2005.
Mest läst