Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Little Jinder Pustervik

Little Jinder, Pustervik | Little Jinder

Pop

Pop

Little Jinder, Pustervik

Publik: 750

Bäst: Jinders scennärvaro. Sicket ös.

Sämst: Överraskningsfritt.

– Vilken scen ska hon stå på? frågar jag i kassan till Pustervik och får en förvånad blick tillbaka.

– Stora så klart.

Så klart. Little Jinder är inte little. Inte nu längre. Hennes förra album var utmärkt, men missförstått på sina håll – den snygga produktionen och Maggio-lika sången gjorde lätt att man bortsåg från texterna, svärtan, de snygga blinkningarna till svensk pophistoria.

På uppföljaren Allting suger lämnas inget utrymme för sådana missförstånd. Produktionen signerad Alexander Berg är minst lika polerad som när Jinder själv skötte reglagen, men som musiker och textförfattare har hon vuxit så många snäpp att det nu tydligt går att höra den unika artisten.

Live gäller det dubbelt upp. När hon i kväll inleder sin releasespelning på Pustervik med skivans sista spår Dö, är det i en version med så tunga, skrovliga och lortiga beats att Aphex Twin kommer i åtanke. Vi befinner oss med andra ord långt från soulpoppiga och mjuka Maggio-land.

Utöver denna invigande knytnäve har de nya spåren ännu inte vuxit speciellt långt utanför sina givna mallar. Ingen hade väl heller väntat sig det på en releasespelning. Kanske hinner Puzzel, Vem har cigg och den blivande hitten Super 8 mogna under turnéns lopp och anta oanade former, kanske inte. Oss gör det detsamma. Låtarna är purfärska och än har varken vi eller Jinder hunnit ledsna på dem, vilket inte minst märks på den energi hon uppvisar, i glittermask som Bowie och jävlar anamma i varje danssteg.

De hjärtformade heliumballongerna från fjolårets Way out west-konsert finns med i kväll också, men varken Zara Larsson eller Rebecca & Fiona hälsar på. Det förbryllar lite. Jinder har flaggat så hårt för att en härlig gäst ska dyka upp på Pustervik, att man som minst väntade sig få se en sömnig men värdig Mauro Scocco glida fram över scenen för att duetta Hångellåten.

Troligt är att Zara Larsson behövt vila förkylningen ur kroppen inför lördagens P3 Guld, eller att Markus Krunegård varit inbjuden men fått förhinder. Ligger med en ful, albumlåten som han gästar på, är så pass stark på skivan att dess frånvaro i kväll känns märklig.

Jag hinner inte fundera över mysteriet särskilt länge. Någonting smäller till, och glittrande konfetti regnar över publiken.

”Jag tänkte att vi skulle ha det ganska sjukt ihop!” ropar Jinder. Hon får rätt. Under främst Super 8, Vem har cigg och den inkörda Random folk, blir det ett mäktigt tryck. När mantrat ”aldrig mer bli kär” skanderas av minst 500 ungdomar, vet jag ju med mig att det är en lögn; men den låter övertygande.

Jinders lilla band om tre personer visar att de utan hjälp från mäktiga vänner kan göra en rykarkonsert inför fullsatt klubb. Vi som är där ser det uppenbara: att 2016 blir hennes år, både på dansgolv och på scener.

Se mer från - Little Jinder
Mest läst