Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Little Jinder
Little Jinder.

Little Jinder | Allting suger

Pop

Pop

Little Jinder

Allting suger

(Warner)

Little Jinder berättar om sömnproblem på sin Facebook-sida. Hur hon ligger klarvaken vid midnatt efter blott en timmes orolig sömn, det blir totalt bara två, tre timmar riktig vila per natt. Och hur det börjar slita ordentligt på henne.

Jo, Little Jinder tillhör Instagram-generationens artister där den gamla gränsen mellan personligt och privat inte längre är speciellt relevant. Hon bryr sig inte om att låtsas som att låtarnas texter skulle handla om någon annan än henne själv. Det är Little Jinder rakt av, från vinglar runt-kvällarna på stan via de misslyckade liggen och hela vägen in i det krackelerade hjärtat. Take it or leave it, det är såhär Little Jinder säger det.

Det är också mycket därför jag köper att hon sjunger om att "Stockholm känns kallt", en fras som egentligen borde vara fullständigt brännmärkt inom svensk poplyrik. Men det är ju så med klyschor, bottnar man i dem kan man sjunga dem hur många gånger som helst.

Sedan ska det ju förstås sägas att Little Jinder har ett popspråk som med råge väger upp pastischerna med eleganta, exakta och inte minst oväntade formuleringar. Eller som i Ligger med en ful där hon i stället skriver rakt och ned redovisande och dessutom hittar en perfekt sparringpartner i turnékamraten Markus Krunegård. Little Jinder lite släpiga sång kontrasterar klockrent mot Krunegårds framåtlutade popfrasering.

Jag antar att det är Krunegård som skakat fram kontaktuppgifterna till Mauro Scocco, en barndomsidol till Jinder, popnestorn dyker upp som gubben i lådan i Hångellåten. Dessutom droppar Little Jinder Ratata-referensen Jackie i Åskan går.

Och ja, jag gillar verkligen hur Little Jinder på sin andra platta inom loppet av ett år har självkänsla nog att knyta ihop den stockholmska pophistorien. Den från ett utifrånperspektiv störiga storstads-självbilden i kombination med sval, urban syntpop, cityromantik, rörande nostalgi om att vara fjorton år och hänga på Karlaplan samt inte minst kombinationen av stilmedveten självömkan, en fragil kaxighet och en äkta, underliggande känslostorm är sammantaget mycket tilltalande för alla oss ömtåliga.

I dag släpps den här plattan. Den kommer att hyllas överallt om jag får gissa. Redan ikväll turnédebuterar Little Jinder på Pustervik. Natten till söndag kan man sannolikt hitta henne på Park Avenue där hon intensivt firar framgångarna på P3 Guld-galan. Med andra ord kommer det inte finnas så mycket tid att vila, sova får hon göra senare.

Se mer från - Little Jinder
Mest läst