Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

klara
Klara Svensson.

Listen ska ge Svensson VM-titeln

Klara Svensson har tränat i månader och är en bättre boxare än någonsin tidigare. Men den stundande titelmatchen, om WBC-bältet, kommer hon inte att vinna med handskarna – utan med skallen. – Boxning är ju faktiskt som ett schackparti när det är som bäst, säger hon.

Tio ronder på lördag kväll. Det är allt som just nu står emellan Klara Svensson och det som varit drömmen sedan proffsdebuten för snart fyra år sedan: att besegra en världsmästare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det känns konstigt att det börjar närma sig så pass som det gör nu. Men jag har nog aldrig känt mig i så bra form som just nu. Min boxningsteknik, min utveckling, kroppen, musklerna, allt känns väldigt i fas, säger hon.

Hittills är 27-åringen från Höllviken obesegrad som proffs, 15 vinster på 15 matcher. Hon har gjort sig känd som en smart boxare, lite lurig. Snabba rörelser för att undvika slag, små fällor som en sänkt axel som lockar motståndare att gå till attack när och där Svensson vill.

– Den här tajmingen, att kunna se luckor och se vad hon kan göra innan hon gör det ... Jag har haft det från början. Som när jag spelar fotboll, jag bara vet var jag ska slå en passning. Det är väl samma slags speluppfattningsförmåga.

Inför fajten gör Klara Svensson flera turer "hem" till Sverige för att göra pr för matchen, som hon själv placerar som en av de största inom damboxningen någonsin i Sverige. De senaste åren har hon bott i Köpenhamn, där hon är kontrakterad av promotionstallet Team Sauerland. Det är där hon lever och tränar, det var där hon i höstas vann WBC:s interimtitel i lätt weltervikt och det är där hon nu den 2 maj ska försöka använda sin list för att besegra Erica Annabella Farias.

Det blir den största och tuffaste utmaningen hittills för "The Swedish Princess", som hon kallas i Danmark. En chans att bli till drottning.

– Hon, Farias, är ju inte världsmästare för ingenting, jag kan ju se att hon har den här blicken och känslan, säger Svensson.

Argentinskan Farias var lättviktsvärldsmästare från augusti 2011 till april 2014, då hon åkte på sin hittills enda förlust på sina 22 matcher som proffs. Sedan gick hon upp en viktklass, och vann sin nuvarande titel i lätt weltervikt i november förra året. Klara Svensson beskriver sin kommande motståndare som "en lirare", lite som hon själv. En boxare som är van att kunna styra matchen dit hon vill.

– Det viktigaste med henne är att bryta ner henne psykologiskt i matchen och inte backa. Hon är inte exceptionell i sin boxningsteknik, men skulle jag träffa henne så kommer hon att komma igen. Jag måste jobba på mitt "game face", det är rond ett.

Blir invägningen och allt som händer där extra viktigt inför en sån här match?

– Absolut. När man står på invägning och står öga mot öga med någon, då får man en ganska tydlig känsla av vilken typ du har framför dig. Du ser det i blicken. Jag är väl ganska alfa i mig själv, förklädd i någon jäkla blondin med klackar. Jag har ganska stor pondus och ganska bra självförtroende. Det handlar mycket om att folk måste se att det är du som är vinnaren när du går upp i ringen. Du måste utstråla det.

Det är fem månader sedan Svensson senast var uppe i ringen. Då besegrade hon italienskan Lucia Morelli på poäng, och det var den segern som gav henne chansen att utmana om världsmästartiteln.

Nya träningsmetoder med pilates och meditation har fått bukt med muskler som tidigare lätt blev stela. Kvantitet är utbytt mot kvalitet i träningen och som ett resultat är Klara Svensson i matchvikt (63,5 kilo) redan veckor innan det är dags, och behöver inte bry sig nämnvärt över vad som serveras på den lunchrestaurang hon hastar till efter intervjun.

– Det är en skön känsla. Jag känner att jag hade velat gå och springa 100 kilometer, säger hon och trummar med benen.

– Man ska inte peaka för snabbt, men jag känner verkligen att jag är på gång. Sedan vågar jag inte tänka på hur det kommer att kännas, jag vill vinna först. Jag tror att det är det som många gör fel, som när man kollar på Alexander Gustafsson och hela den hajpen. Alla kallade honom "champ" innan han var det. Det har jag från min gamla tränare att först måste du göra något, sedan kan du snacka. Och det ligger någonting i det.

"Jag är väl ganska alfa i mig själv, förklädd i någon jäkla blondin med klackar".

Boxaren Klara Svensson om att utstråla pondus inför sin VM-match i lätt weltervikt.

Klara Svensson

Ålder: 27 år.

Bor: Köpenhamn, född och uppvuxen i Höllviken söder om Malmö.

Yrke: professionell boxare (Team Sauerland).

Tränare: Joey Gamache.

Viktklass: Lätt weltervikt (63,5 kilo).

Antal proffsmatcher: 15 (15 vinster, varav fem på knockout).

Meriter som amatör: Fem SM-guld, VM-silver, VM-brons.

Aktuell: Går en match om WBC:s världsmästartitel mot Erica Annabella Farias, Argentina, på lördag i Köpenhamn.

Mest läst