Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Vill du skänka prylar eller engagera dig? Det finns många sätt att hjäpa.

Listan - så kan du hjälpa i flyktingkrisen

Så här kan du i Göteborg hjälpa till i flyktingkrisen:

Ge pengar:

UNHCR har en insamling nu specifikt till Grekland där pengarna går till mat, vatten och akuta renoveringar. Om man snabbt vill skänka pengar till situationen i Grekland kan man sms:a hav100 eller hav200 till 72980.

Radiohjälpens katastrofhjälp går just nu till människor på flykt. För att skänka 100 kr kan du ringa 0900-25100, SMS:a FLYKT till 72 999 eller swisha till 9019506, skriv FLYKT som meddelande. Mer info hos SVT

Läkare utan gränser ger humanitär medicinsk hjälp till flyktingar och människor i väpnade konflikter, kriser och katastrofer. Skänk pengar till Läkare utan gränser genom att sms:a LIV till nummer 72979 för att skänka 100kr eller eller LIV 200. Läs mer på www.lakareutangranser.se.

Skänk pengar till Röda korsets arbete i Sverige och världen genom att sms:a Röda korset 100 eller Röda Korset 175 till nummer 72 900

ActionAid finns bland annat på plats i flyktingläger i Syriens grannländer. De hjälper bland annat till med kläder, hygienartiklar och första hjälpen-kit. För att stödja deras arbete kan du SMS:a "ActionAid Syrien" till nummer 72970 för att skänka 100 kronor. För större gåvor och mer information se www.actionaid.se.

Svenska kyrkan finns på plats och stöttar flyktingarna i Europa. Din gåva kommer bl a användas till tält, rent vatten och psykosocialt stöd. Så kan du bidra: SMS:a FLYKTING till 72 905 för att ge 100 kr. Läs också mer på www.svenskakyrkan.se.

SOS Barnbyar jobbar med extrainsatta insatser i krisdrabbade områden. De inriktar sig till stor del på stöd till barn och unga på flykt. För att stödja deras arbete kan du SMS:a SOS100 eller SOS150 till nummer 72970.

Skänk kläder:

Röda korset vill ha rena och hela kläder. Det är via deras lokala second-hand butiker du vänder dig om du vill skänka gåvor. Kläder kan direkt gå till asylboenden som behöver hjälp, men säljs oftast i butiken. I Göteborg finns till exempel Kupan på Första långgatan och dit kan du ringa om du vill skänka något: 031-24 11 80.

Vi gör vad vi kan, tar emot kläder och ekonomiskt stöd för att hjälpa flyktingar och just nu pågår insamling till flyktingar på Lesbos. Insamlingsplatserna finns i dagsläget bara i Stockholm, men på vigorvadvikan.com kan man läsa om många göteborgare som planerar att tillsammans frakta sina gåvor till en av deras uppsamlingsplatser.

Observera att när det kommer till internationellt stöd anser många organisationer att det krävs stor kunskap för att insamling av kläder till krisdrabbade områden ska vara effektivt. Att ge kläder till second hand- butiker eller att skänka pengar direkt är ofta att föredra.   

Engagera dig:

Utbilda dig till god man för ensamkommande barn. Då ansvarar du för att hjälpa till i kontakt med myndigheter och för barnets personliga tillvaro. Ansök om att bli god man via www.folkuniversitetet.se.

Göteborgs kommun har något som kallas flyktingguide där du kan paras ihop med någon som har liknande intressen. Det är då personer som har fått uppehållstillstånd och påbörjat studier i svenska. Motsvarande system finns även i flera kranskommuner. På goteborg.se kan du läsa mer.

Engagera dig i privata initiativ. Det finns många Facebook-grupper som jobbar lokalt med att samla in cyklar, kläder och annat. Till exempel Ekåsagruppen - för all slags hjälp i flyktingboendet i Lerum

Flera fotbollsklubbar, bland andra Sandarna, Mölndal P00 och Ahlafors välkomnar ensamkommande flyktingbarn till träning.

Individuell människohjälp är en biståndsorganisation som bland annat jobbar med integration och rättvis handel. Vill du engagera dig och jobba ideellt med bland annat läxhjälp för dem i Göteborg kan du kontakta lokalkontoret på 031-42 45 95, 031-42 45 95 eller besöka www.manniskohjalp.se.

Vill du jobba mer aktivt kan du också göra det inom Röda Korset. Läs mer på www.redcross.se om hur du blir volontär.

Tips: Rädda barnen i Göteborg håller på att starta en ny grupp som ska jobba för att förbättra situationen för flyktingbarn som kommer hit. Det första mötet hålls den 22 september, gå in på www.raddabarnen.se för anmälan.

Mest läst