Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Lisebergs nya åk maxat med snurr

  Lisebergs nya attraktion inför säsong 2015 heter Mechanica. Den ska locka alla som inte bangar inför en tuff åktur på nittio sekunder.

  Efter jätteinvesteringen, en kvarts miljard kronor, på berg- och dalbanan Helix är Lisebergs satsning på nästa säsong inte lika storslagen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  2015 års nyhet i parken kostar i sammanhanget mer blygsamma 30 miljoner kronor, men ska ändå ge en riktigt tuff upplevelse för ungdomar och alla andra som är unga i sinnet.

  Det är i alla fall den grupp som Liseberg tror kommer att uppskatta den nya attraktionen Mechanica allra mest. Attraktionen kommer att bjuda på en rejält snurrande och roterande åktur som, enligt Liseberg, ”närmast kan beskrivas som att flyga i hög hastighet i en pendelrörelse, i kombination med en rotation som mjukt snurrar runt i 360 grader kring två axlar”.

  – Vi bestämde oss i våras. Vi var också och provåkte attraktionen i Tyskland. Det var en riktigt häftig upplevelse, säger Daniel Lindberg, attraktionschef på Liseberg.

  En liknande typ av attraktion finns redan i Skyline Park i södra Tyskland. Den finns dessutom i en mobil variant som dyker upp på olika evenemang runt om i Europa.

  Lisebergs version får sin egen design med historisk anknytning. Konceptet, både utseende och musik, är tänkt att likna en saga och få besökarna att föra tankarna till ett 1700-talets Göteborg med ostindiefarare och allt.

  – Jag tror att det här är en attraktion som man står och tittar på ett tag innan man bestämmer sig för att åka och sen när man har åkt vill man åka flera gånger, säger Daniel Lindberg.

  Mechanica, som blir trettio meter hög och har sex ”armar” med fem-sitsiga gondoler, rymmer trettio personer per åktur och kommer att byggas vid sidan av Spelhuset nere vid Mölndalsån på en plats där det i dag är ett grönområde.

  – Vi har inte tagit bort något för att få plats för Mechanica, alla andra attraktioner är kvar även nästa säsong, säger Daniel Lindberg.

  Fakta: Mechanica

  Investering: 30 miljoner kronor

  Höjd: ca 30 meter

  Åkturens längd: ca 90 sekunder

  Antal åkare: 30 personer (6 gondoler med vardera 5 säten)

  Kapacitet: 600 personer i timmen

  Längdgräns: 140 cm

  Attraktionstyp: Star Shape

  Tillverkare: Zierer Karussell- und Spezialmaschinenbau GmbH

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.