Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Liseberg tror starkt på utökad isshow

Ett rejält lyft av isshowen och en tankeväckande tvist i julkrubban. Det är nyheter som ska skapa rätt julstämning för att locka ännu fler besökare, när Jul på Liseberg öppnar på fredag.

För tio år sedan skrinnade då sexåriga Ida Sjölin in, med hjälm, på Lisebergsisen för att lägga sig i en säng under julshowen. Sen dess har hon varit med varje år och hon tror att årets isshow Snödrottningen kommer bli något extra för publiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Tidigare har det varit många enstaka nummer, men nu är det mer som en saga, så publiken kommer förstå mer. Då kan man också gå in i rollen bättre. Vi som åker paråkning har tränat sen i somras, säger Ida Sjölin.

Större budget, fler läktarplatser och fler skickliga konståkare, hela 48 stycken, med 150 tillhörande skräddarsydda plagg. Liseberg beskriver det som en nivåhöjning från två till tio, trots att de redan tidigare år fått internationella priser och fortsätter förlita sig på interna resurser när det gäller koreografi, kostymer och kulisser.

- Men det är mer avancerad koreografi i år. Det handlar om att förnya och locka besökare, men inte förändra för mycket. Man ska kunna känna igen sig från tidigare år också, säger informationschef Julia Vasilis.

Liseberg tror att de kommer att fylla läktarna som byggts ut med 500 extra sittplatser i år.

- Det är mycket, mycket bättre i år, men showen kostar också, omkring fyra miljoner kronor, säger vd Andreas Andersen.

Han beskriver hur Liseberg gjort en fyraårsplan för att utveckla Jul på Liseberg. I år är det fjärde året.

2011 var ett dåligt julår för nöjesparken, men sedan dess har besökarna ökat årligen.

I julparken kommer tidigare besökare att känna igen det mesta, även om vd hävdar att allt förbättrats lite grann sedan förra året.

Alla attraktioner i Kaninlandet är igång och öppethållande efter julhelgen fortsätter efter förra årets succé med 50 000 besökare i mellandagarna.

En nyhet i år är ett samarbete med Göteborgs Räddningsmission. Den traditionella julkrubban ska i år väcka till eftertanke med frågan "Tänk om Jesus hade fötts i dag i Göteborg?".

Här kommer finnas ett soppkök, secondhand-handel och en återanvändningsverkstad där volontärer skapar nytt av gamla kläder och säljer på plats.

- Julen handlar ju så mycket om konsumtion, men det behövs lite eftertanke också. Jul på Liseberg handlar om att leverera en upplevelse och julkrubban är en del av den, säger Julia Vasilis.

I morgon, fredag klockan 16, öppnar Jul på Lisberg, med invigning två timmar senare och därefter premiär på Snödrottningen.

Mest läst