Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Liseberg blir rökfritt

Från och med öppnandet av parken på lördagen kommer Liseberg att vara ett rökfritt område.

Liseberg tar ett stort steg mot rökningen i år. Parken ska vara rökfri och rökande gäster hänvisas till de nio rökzoner som kommer att finnas i parken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är en sak som kommer förr eller senare. Vi har fått påstötningar från gäster som tycker att röken är ett problem. Vi riktar oss främst till barnfamiljer och det är ett legitimt krav från våra gäster att framför allt barnen ska slippa vistas i rök, säger Pelle Johannisson, vice vd Liseberg.

Parken har inspirerats av andra parker, till exempel Kolmården, som införde rökzoner förra året. Men helt förbjudet kommer det inte att vara. Inga rökpoliser kommer patrullera utan gästerna förväntas tillsammans uppnå rökförbudet.

– Vi kan inte säga att det är helt förbjudet att röka, men detta är ett steg. Ser man någon röka i en kö kan man påpeka att det inte är okej.

Kommer det vara jobbigt att besöka Liseberg som rökare?

– Nej det kommer det inte att vara. Vi kommer inte att jaga folk med blåslampa. Detta är något som successivt kommer att växa in i folks medvetande. Vi får se hur reaktionerna blir och vi är beredda att anpassa oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.