Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/7

Lisa Larsons succé i Japan räddar jobb i Sverige

Vid hennes senaste utställning i Japan inreddes ett helt tåg – möbler, gardiner och till och med utsidan hade design av Lisa Larson.

Intresset för Lisa Larsons keramik, både massproducerad och unik, i Japan tog fart för tio år sedan. Hon trodde själv att det skulle vara en snabbt övergående trend men intresset blir bara större, uppdragen och utställningarna fler.

Läs också: Sveriges mest kända keramiker på Röhsska

I somras invigdes en tre meter hög utomhusskulptur,efter en modell av Lisa Larson, i Shigaraki museums skulpturpark samtidigt som en vandringsutställning visades inne i museet. Till museet gick det bra att ta Larson-tåget.

– När utställningen vandrade vidare till Tokyo slog den rekord och butiken som sålde mina produkter i anslutning, sålde för 13 miljoner kronor på 13 dagar – och det räddade Keramikstudion i Gustavsberg, som tillverkar mina figurer, berättar Lisa Larson, som är glad över att hennes framgångar samtidigt gynnar svensk industri.

I Sverige är det i dagsläget svårt att hitta hennes alster.

– Numera är det bara antik- affärer som säljer även nytillverkade figurer.

Lisa Larson missar invigningen på Röhsska på grund av sjukdom. Stress och hårt arbete han gett henne högt blodtryck och hon har även drabbats av en hörselskada, som hon behandlas för.

– Mina tre barn representerar mig på tisdagens vernissage och jag hoppas kunna komma till Göteborg, som jag älskar sedan studietiden, senare i vår. Kanske till ett finissage, det är ju så modernt numera.

Mest läst