Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Lisa har funnit glädjen igen

Hon slog igenom stort i VM. När hon kom hem väntade bara tomhet. Nu har Lisa Dahlkvist hittat lusten igen – och vill fortsätta succéåret med att ta sig till final i Svenska cupen.

Hösten 2009. Lisa Dahlkvist sitter uppe i Umeå och funderar på om hon ska välja Linköping eller Göteborgs FC som nästa allsvenska klubb.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon bestämmer sig för Göteborg.

– Sådant där går från noll till hundra och man hänger knappt med vad som händer, säger hon när GP träffar henne på ett café i stan.

Samma sak kan hon säga om det som väntade henne sommaren 2011.

Som relativt okänd tog hon steget in i startelvan i VM – och gjorde succé. Tre mål senare var hon hela Sveriges hjälte.

Mest omdiskuterat blev kanske straffmålet på USA:s Hope Solo. Dahlkvist ställde sig vid straffpunkten och visade upp en blick av is.

Nu skrattar hon och säger:

– Jag vet inte var den där blicken kom från. Efteråt hörde jag att alla sa att Solo var bäst i världen på straffar. Gud vilken tur att jag inte visste det innan!

– Men jag är en vinnarskalle. Många spelare hatar när det avgörs med straffar till exempel. Inte jag, jag älskar det, säger hon senare.

När VM var över, bronsmedaljen uppackad och firandet lagt sig, väntade vardagen med GFC.

Det blev tuffare än vad hon föreställt sig.

– Det blev jobbigt i huvudet. Jag hade svårt att landa efter allt och fysiskt var jag helt slut. Jag ville så gärna vara fräschare än vad jag var, när jag egentligen bara var trött och svag.

Förväntningarna på Dahlkvist höjdes samtidigt. Hon kände att folk tyckte att "nu ska hon vara lika bra som i VM".

Det gick inte riktigt att hantera. Men i samråd med Torbjörn Nilsson, som efter Örebromatchen den 6:e augusti sa att Dahlkvist kanske behövde vila, har hon kämpat sig framåt. Utan vila, genom kamp.

I den viktiga matchen mot Malmö avgjorde hon på övertid och nu är motivationen tillbaka.

– Det var först för någon vecka sedan jag riktigt kände att jag var tillbaka. Nu känns allt roligt igen.

I dag väntar Linköping. Laget hon alltså kunde gått till 2009. Och förhoppningsvis kan Göteborg ta sig närmare ett cupguld genom att vinna semin hemma. Något att toppa året med, precis som förhoppningsvis en spurt mot den allsvenska toppen.

– Linköping är ett tufft lag att möta men det vore verkligen jättekul om vi vann. Sådana här matcher är vinna eller försvinna och det vore roligt för hela laget om vi tog oss till final.

Ålder: 24.

Klubb: Göteborg FC.

Moderklubb: Adolfsbergs IK (Har tidigare spelat i Örebro och Umeå).

Matcher/mål den här säsongen: 13/1.

Vad hon gör om 10 år: Jag jobbar förhoppningsvis som polis, det tycker jag verkar roligt. Och så tränar jag ett flicklag som jag åker på Gothia Cup med.

Mest läst