Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Likheter mellan mord på Hisingen

Morden på Ångpannegatan och gamla Tuvevägen har flera likheter: de genomfördes brutalt och skoningslöst, i samma ökända kvarter och mot offer som var kända som kriminella med band till Hells Angels.
Den 27 januari mördades en 35-årig man på Brödraskapet Wolfpacks lokaler på Ångpannegatan. Tre personer åtalades för mordet och tre andra för skyddande av brottsling.
Dagen innan mordet ägde rum hade Brödraskapet haft medlemsmöte. Under kvällen satt en 39-årig medlem i Hells Angels i ett rum mitt emot Brödraskapets lokal och spanade på dem som kom och gick.
Han var inte vilken medlem som helst.

Efter dubbelmordet på två före detta medlemmar i Brödraskapet på Hells Angels gård i Gunnilse 2001 åtalades han för mord. Han friades men åtalades och fälldes i stället för skyddande av brottsling. För det dömdes han förra året till ett års fängelse.
Då åtalet för dubbelmorden väcktes var 39-åringen medlem i supportergruppen Red & White Crew. Han avancerade till fullvärdig medlem i Hells Angels och är numera en av få medlemmar som har rätten att bära märket "Filthy Few" på sin klubbväst - ett märke som enligt rikskriminalen och FBI endast får bäras av den som dödat för klubben.

Under natten till den 27 januari noterade han nummer på bilar som parkerat utanför Brödraskapets lokaler. Med hjälp av Vägverkets upplysning tog han reda på vilka som ägde dem.
- Jag ville veta vilka som besökte festen, av ren nyfikenhet, sa han senare i polisförhör.
39-åringens uppgifter blev viktiga i polisens arbete för att klara upp mordet på 35-åringen.

Mordoffret hade tidigare varit hang-around till Hells Angels och även arbetat för Red & White Tatoo. "Vi kom mycket bra överens", sa 39-åringen om sin tid som hang-around tillsammans med 35-åringen. Men de hade kommit ifrån varandra då 35-åringen flyttat tilll Thailand under en tid.
Han sa också de inte skulle hämnas den döde eftersom 35-åringen lämnat dem "för så länge sedan". Och att den mördade hade få vänner. Han fann därför "en hämnd osannolik på det hela taget".

När rättegången kring mordet på Ångpannegatan inletts så sköts en 36-årig man till döds i samma kvarter.
Medan kroppen ännu låg kvar på gamla Tuvevägen försökte 39-åringen och några av hans kamrater ta sig förbi polisens avspärrningar för att ta reda på vem som dödats.
Det han fick se var att offret också denna gång var en gammal kompis. Den 39-årige Hells Angels-medlemmen och det 36-åriga offret hade känt varandra sedan länge.

Mordoffret återvände förra året från en längre utlandsvistelse. Då han för sju år sedan senast dömdes för brott i Sverige sa han att han var på väg till Kanada för att få behandling för sitt narkotikaberoende med hjälp av socialen i Majorna. Han stannade i Kanada några år och sysslade enligt egen uppgift med säkerhetsfrågor för restauranger, pubar och hotell. De brott han dömts för i Sverige är bland annat häleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen. I mitten av 90-talet fanns han också med i utkanten av högerextremistiska organisationer.
Mest läst