Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lex Sarah i Göteborg 2008

Aldrig förr har så många allvarliga brister inom äldreomsorgen anmälts som år 2008. GP har sammanställt fakta om samtliga 65 Lex Sarah-ärenden i Göteborg. Här är den skakande läsningen:
Backa:
Hemtjänsten tömmer en pensionärs lägenhet. Orsaken är att den gamle har en hjärnskada som gör att han ibland får utbrott och kastar saker omkring sig.
Bergsjön:
Via porttelefonen tackar en kvinna nej till hjälp och hemtjänsten slutar därför att komma veckobesök. Två månader senare hittas kvinnan död.
På Geråshus äldreboende glöms en 74-årig man bort sedan han kommit tillbaka från ett sjukhusbesök. Mannen hittas en dag senare i sitt rum, nedkissad och okontaktbar. Han ligger i samma kläder som när han kom från sjukhuset och är kall om kroppen.
Biskopsgården:
En kvinna på Svartedalens äldrecentrum hittasmed bara nätbyxor och inkontinensskydd på sig. Blöjorna är genomdränkta av urin och avföring.
En 92-årig kvinna utsätts för psykiska övergrepp av en anställd inom hemtjänsten.
Personal på Svartedalens äldrecentrum lämnar en kvinna i sin duschstol. Kvinnan halkar och ramlar ner på golvet.
En anställd inom hemtjänsten uppträder aggressivt och otrevligt mot en äldre kvinna.
Centrum:
På Krokslätts äldreboende blir en kvinna utskälld av en undersköterska för att hon klagar på smärtor i armar och ben. "Sluta spela teater, du har inte alls ont", säger den anställda och tar ett hårt tag om hennes arm.
På Landalahus blir en gammal kvinna bestulen på tre diamantringar.Senare upptäcks att även minst 1 000 kronor i kontanter är borta.
En demenssjuk man på Krokslätts äldreboende blir inlåst i sin lägenhet. En undersköterska blockerar mannens dörr med en pall så att han inte kan ta sig ut.
Stora mängder läkemedel (narkotikaklassade och smärtstillande) försvinner ur ett medicinskåp på Krokslätts äldreboende.
Frölunda:
I samband med duschning upptäcker hemtjänstpersonal en böld på en vårdtagares rygg. Först tre dagar senare, då den gamle är på Järnbrottshus, behandlas bölden av sjuksköterska.
På Altplatsens äldreboende står en balkongdörr öppen. En demenssjuk går ut genom dörren, ramlar och skadar huvudet så illa att ambulans tillkallas.
En nyinflyttad man kryper ner i en kvinnas säng på en demensavdelning. Först när kvinnan ropar på hjälp ser personalen till att mannen kommer därifrån. Kvinnan skickas till Sahlgrenska, men undersökningen visar inga tecken på sexuell aktivitet.
Gunnared:
En 86-årig man på Lövgärdets äldreboende upptäcker att han blivit bestulen på sin plånbok. En kort tid senare anmäls ytterligare stölder på samma boende.
Flera äldre i stadsdelen utsätts för psykiska och fysiska övergrepp. Fyra anmälningar rör personal vid äldreboendet i Lövgärdet.
Högsbo:
En kvinna glöms bort av hemtjänsten i samband med att hon ska flytta in på ett äldreboende. I fyra dagar får kvinnan varken tillsyn, mat eller hjälp med mediciner.
En pensionär hittas liggande på golvet med hjärtinfarkt, men vikarien ringer inte efter ambulans. Istället går hon till hemtjänstens arbetslokal, där ordinarie personal kontaktar anhöriga.
På äldreboendet Kaverös Äng reagerar fyra boende på en anställds högljudda och otrevliga bemötande.
Kortedala:
Flera gamla klagar på en anställd i hemtjänsten, som uppträder otrevligt, stressar pensionärerna och struntar i deras önskemål. En gammal kvinna blir väldigt ledsen av påpekanden om att hon är för överviktig för att köras i rullstol.
Kärra-Rödbo:
På Lillekärrs äldreboende står en balkongdörr på andra våningen på glänt. En demenssjuk man tar sig ut och försöker klättra på en spaljé, men kasar istället ner och får sår på underarmarna.
Linnéstaden:
Tio anmälningar rör äldre som på grund av personalbrist inom hemtjänsten inte fått hjälp att laga frukost eller med att sköta sin personliga hygien.
En kvinna på Annedals äldreboende anklagas av en undersköterska för att vara rasist. Hon känner sig kränkt och illa behandlad.
På äldreboendet Kostern lyckas en dement kvinna rymma och ta sig ut i trapphuset.
Lundby:
Flera läkemedelsstölder upptäcks på ett äldreboende.
En pensionär larmar om att han vill lägga sig, men får sitta och vänta i 1,5 timma innan han får hjälp.
En annan gammal man blir bestulen på pengar, medan en tredje bemöts otrevligt av en anställd.
Torslanda:
En 88-årig kvinna hittas liggande på golvet på demensboendet på Solängsvägen. Nattpersonalen har medvetet stängt av larmet eftersom kvinnan ofta är orolig på nätterna.
På samma boende glömmer personalen att dra upp sänggrindarna för en 83-årig demenssjuk, som ramlar ner på golvet och får skador i ansiktet.
Tuve-Säve:
En undersköterska från hemtjänsten dricker vin och röker när hon vakar hemma hos en svårt sjuk. Den gamla blir orolig och larmar nattpatrullen, som får försöka väcka "vaket".
Älvsborg:
På Nya varvets äldreboende lämnas en kvinna utan tillsyn i badrummet trots att hon har lätt för att falla. Kvinnan får skador i ansiktet, blir svullen och blåslagen.
En anhörig hittar sin gamle pappa på golvet, där han legat flera timmar utan att kunna ta sig upp. Dagen innan hade hemtjänstpersonal tagit av mannens larmknapp och sedan glömt att sätta på den igen.
Flera pensionärer klagar på en anställd i hemtjänsten, som de uppfattar som hård och arrogant. De gamla är rädda för henne.
En man blir bestulen på sin plånbok och två kvinnor anmäler stölder av smycken och guldklockor.
Örgryte:
En 94-årig kvinna lämnas ensam i ett dagrum på Ekparkens äldreboende. Trots att hon gråter och kissar på sig får hon vänta på hjälp.
Lugnande mediciner försvinner från Kallebäcks äldreboende.
En 83-årig man på Ekparkens äldreboende glider på sin specialmadrass så att han får svårt att andas. Upptäcks av en anhörig.
Personalen på ett demensboende klarar inte att skydda en kvinna från attacker av två andra demenssjuka.
En kvinna med diabetes får sin insulinspruta, men glöms sedan bort av personalen på Dicksons Hus. När hennes bror finner henne har hon så lågt blodsockervärde att hon är okontaktbar.
Fakta: Lex Sarah är en lag som gör personal och frivilligarbetande skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.