Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

507687.jpg
Andris Berzins

Lettlands president röstades bort

Lettlands nye president heter Andris Berzins. Han valdes av parlamentet på torsdagen med 53 röster mot 41 för den sittande statschefen Valdis Zatlers.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bytet på presidentposten sker den 7 juli. Därefter väntas förloraren Zatlers kasta sig ut i politiken och försöka ta revansch genom ett nyval till parlamentet i höst.

Den nye presidenten Andris Berzins är 66 år och ekonom och har bland annat varit chef för Unibanka, som nu är SEB i Lettland.

Han blev mottagen med tumult och fientliga slagord från demonstranter som anklagar honom för att vara oligarkernas man.

- Avgå! Avgå! skanderade massan mindre än två timmar efter att Berzins valts.

Berzins, som inte fick en syl i vädret, svarade genom att signera ett protestplakat med orden: Ner med oligarkernas makt!

-Jag kommer inte att gå i oligarkernas ledband, försäkrade han på en presskonferens som var lugnare men fylld av vassa frågor om Berzins affärskontakter.

Förloraren Zatlers togs emot som hjälte på parlamentets trappa. Några hundra människor ropade "Tack Zatlers!", medan han lyste och höll upp en bukett liljekonvaljer som i segergest.

Presidentvalet blev dramatiskt sedan president Zatlers för några dagar sedan förklarat att han vill upplösa parlamentet och utlysa nyval. Han anser att de folkvalda inte tar korruptionen och oligarkväldet i Lettland på allvar.

Det är därför han nu är så folkligt populär. Vreden mot Andris Berzins beror på att han tillhör oligarken Aivars Lembergs parti, som nu valt honom med hjälp av den ryskdominerade Harmonicentern.

Det finns tre Andris Berzins i Lettlands parlament. En är före detta premiärminister och en har just valts till ny president.
Den kommande presidenten Berzins styrka är hans kunskap och erfarenhet som ekonom och företagsledare. Han har bland annat varit chef för Unibanka, som numera är SEB i Lettland.

Han anses ha sina svagheter som talare och som kännare av utrikespolitik – enligt bedömare de viktigaste områdena för Lettlands president.

Av motståndare kallas Berzins oligarkernas man. Aivars Lembergs partivänner föreslog och röstade fram honom, och med Andris Skele har han haft affärer.

Berzins är förmögen och hans affärer utsatts för hård granskning. Han är parlamentariker men kvitterar ut en av Lettlands högsta pensioner, kanske den högsta, motsvarande cirka 55 000 kronor i månaden. De flesta pensionärer får mellan 1 000 och 2 000 kronor.
Berzins pension bygger på den för lettländska förhållanden extremt höga lön han fick som chef för Unibanka i slutet av 1990-talet. Hans förmåner då bestämdes av en styrelse där såväl Lembergs som Skele fanns med.

Mest läst