Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

obligation1.jpg

Leta på vinden - du kan vara rik!

Många göteborgare kan vara rika utan att veta om det. De kan ha en förmögenhet liggande på vinden eller i en gammal koffert.

Den som kan visa upp en gammal obligation i Bergslagsbanan kan byta ut den och få 60 000 kronor i handen. Bohusbankens annons kommer garanterat att få många att rusa upp på vinden i jakt efter det guldkantade papperet.

Bakgrunden till annonsen går tillbaka till 1879 då Göteborgs handelskompani gick i konkurs. Handelskompaniet drog bland annat med sig Rosendals Fabriker i Mölndal med sockerraffinaderi, bomullsspinneri och väveri. 1 200 personer arbetade då i fabrikerna.

Handelskompaniet gav tre år före konkursen ut delaktighetsbevis som motsvarar dagens premieobligationer. Vid konkursen avsattes pengar för att innehavarna skulle kunna lösa in sina värdepapper.

Pengarna har placerats av Bohusbanken och obligationerna har blivit rena vinstlotterna. Jean Andreasson har utsetts till förvaltare av Göteborgs tingsrätt tillsammans med Anders Stendahl.

- När jag tillträdde för 20 år sedan var delaktighetsbevisen värda omkring tio miljoner kronor, säger Jean Andreasson. I dag är värdet omkring 120 miljoner kronor. Eftersom verksamheterna var stationerade till Göteborg och Mölndal tror vi att många innehavare finns i Göteborgsområdet.

Den som har en enda obligation i sina gömmor kan alltså kvittera ut en mindre förmögenhet. Tidigare kampanjer har lett till att fyra-fem värdebevis lämnats in till Bohusbanken.

Men 1 809 delaktighetsbevis har fortfarande inte lösts in. Lena-Britt Hansson är stiftelseansvarig på Bohusbanken i Göteborg. Hon hoppas att någon har värdebevisen liggande i bankfack eller andra gömmor.

- Jag ser med spänning fram emot att någon innehavare hör av sig, säger Lena-Britt Hansson.

Mest läst