Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Leif Pagrotsky (S): Radiopengar rakt i sjön

Hur ska SR skall kunna sända mer med mindre pengar?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Hur många radioapparater har ni hemma hos er? Häromdagen kom ett förslag att alla radioapparater som finns i våra hem och våra bilar skall kastas och att de som vill fortsätta att lyssna på radio på vanligt sätt måste köpa helt nya apparater. Det är innebörden av förslaget att riksdagen skall besluta att förbjuda Sveriges Radio att sända i FM-nätet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Själv har jag radio i köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet, förutom i bilen förstås. Dessutom några stycken i sommarstugan. Det tror jag är ungefär som hemma hos många av er. Enligt en undersökning från 2008 fanns det då i genomsnitt sex apparater per hushåll. Vi är fem miljoner hushåll i Sverige, det innebär att det finns 30 miljoner radioapparater som föreslås snart åka till tippen.

En rimlig uppskattning är att det kommer att kosta Sveriges familjer 15 miljarder kronor att byta radioapparater.

Skälet de som vill att vi skall slänga FM-apparaterna anför är att det är trångt i etern och att de vill ha plats med 60 nya radiokanaler. Utredaren klagade på sin presskonferens i måndags indignerat på att det finns orter i Sverige som bara har en enda reklamradiokanal. Och Sveriges Radio vill ha fler kanaler för att sända mycket mer och för att slippa blanda olika sorters program i samma kanal. Både klassisk musik och finska nyheter i P2 och sport och lokala nyheter i P4.

Tycker ni att det är tillräckligt stora olägenheter för att motivera oss att köpa 20 miljoner nya radioapparater? Jaså inte, tänkte väl det.

Dessutom har jag inte förstått hur Sveriges Radio skall kunna sända mer med mindre pengar. Övergången kostar inte bara lyssnarna pengar, också SR får högre kostnader under lång tid. Högre sändningskostnader och informationskampanjer för övergången kostar massor av licensmedel som måste tas från andra program, någon extra licenshöjning är det inte tal om. Jag tror snarare att det blir färre journalister och färre program för att finansiera kostnaden för övergången. Sveriges Radio anger sin egen kostnad till 100 miljoner kronor per år, det motsvarar 150 heltidsarbetande journalister.

I Norge kostade det en miljard att bygga ett helt nytt nät av sådana sändare som det handlar om också i vårt land, men några sådana kostnader har inte redovisats i den tjocka utredningen.

Sällan har väl så mycket pengar ödslats bort för så lite nytta.