Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Leif Mannerström 14/8

Leif Mannerström gläds åt att det går dåligt för tv-kocken Gordon Ramsey. I ungdomen ville han bli stridspilot och till en öde ö skulle han ta med sig Hugo Anderssons isterband.

Vad ska du göra i helgen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Till helgen ska jag äta kräftor hos några goda vänner. Sen ska jag jobba. Vi tar ju över restaurang Kometen i september. Sen ska jag åka ut till landet för att klippa gräset och se till att fiskarna i dammen har mat. Mitt liv är händelserikt varje dag.

Vad är bäst då, havs- eller flodkräfta?

- Det går inte att svara på. Havskräfta kan jag äta hela året. Flodkräfta äter jag bara vissa delar av året.

Vilken snaps blir det till kräftorna?

- Hemmakryddat krondillsbrännvin. Och alltid rostat knäckebröd och lagrad ost till.

Har du något smultronställe i stan?

- Jag tycker väldigt mycket om Liseberg. Jag är född i Stockholm men älskar Göteborg. Det är en väldigt bra stad att ha krog i eftersom man är duktig på att suga åt sig events.

Husmanskost, franskt... Vad blir nästa stora mattrend?

- Jag är totalt trendlös. Men jag hoppas att sån nippertippemat försvinner, alltså där effekten av presentationen är viktigare än vad det smakar. Sen hoppas jag på utvecklandet av svensk mat. Viktigast för mig när man äter på restaurang är att råvarorna är de bästa . Men jag tror att det går mot mer närproducerat och att vi tar vara på de svenska råvarorna.

På tal om råvaror. Vilka skulle ta med dig om du hamnade på en öde ö och bara fick välja tre?

- Hugo Anderssons isterband och en riktigt god lagrad ost. Och sen något gott som man både kan äta och använda som bete till fiske, till exempel pinfärska räkor. Utan färsk fisk kan man ju inte leva. Det var väl ett bra svar.

Om du inte blivit kock, vad hade du jobbat med då?

- Jag har aldrig tänkt tanken. Är tredje generationens kock. Men en kort period ville jag bli stridspilot. Jag var väl 17-18 år och klarade inte testen. Men det var 800 som sökte och jag var bland de sista 15. De tog bara in åtta stycken. Och det var en jävla tur att jag inte kom med. Bara en av de åtta lever idag.

Har du facebook?

- Nej. Vad är det? Har inte tid med sånt där. Min hög av mail läses av andra.

Vilken är din favoritfilm?

- Gudfadern kan jag se hur många gånger som helst. Speciellt musiken till är bra.

Vilken är din senaste investering?

- Min sista investering är en jättefin liten ismaskin som jag köpt till min gård. Jag tycker om att mixa drinkar.

Favoritdrink?

- Strawberry Margerita med färska jordgubbar, cointreau, tequila och is.

Gordon Ramsey eller Jamie Oliver?

- Jamie Oliver har jag stor respekt för. Den andra tycker jag är en katastrof. Jag tycker inte om trenden med djävulskök som framställer restaurangbranschen på helt fel sätt. Det gläder mig mycket att Gordon Ramseys imperium håller på att gå åt helvete. Det är fel att göra djävulstyg till underhållning. Och Ramsey har inte täckning för det heller.

Tittar du på tv-kockar?

- Nej, jag tittar verkligen inte ofta på tv-kockar. Men om jag får säga så är Mattias Dahlgren en riktigt duktig kock och talang. Han lever för det här. Han är duktigare än de där två andra tillsammans.

Vad skulle du göra om du fick makten i Göteborg för en dag?

- Då hade jag rivit tag i att gamla människor ska få riktigt god mat. Man kan inte behandla äldre hur som helst och skylla på att det inte finns resurser. Det går inte. Det finns mycket annat men det här är någonting som ligger mig varmt om hjärtat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.