Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Leif GW: Han är en sexuell sadist

Enligt Leif GW Persson är dna-bevisen mot Nerijus Bilevicius ytterst besvärande. Försvarets nya biokemistvittne kommer inte att tillföra något, anser kriminologen. - Rätten kommer att sitta där och tycka att det är tröttsamt, säger han.

Läs också: NU: Morddömd undviker pappans blick

Kriminologen Leif GW Persson var en av dem som fanns på plats i rättssalen när hovrättsförhandlingarna i Lisa Holm-fallet inleddes.

Senare i förhandlingarna är förhör inplanerat med en dna-expert, en biokemist som tidigare arbetat på Nationellt forensiskt centrum.

Hon ska förklara hur dna kan överföras och smitta – för att på så sätt ge en alternativ förklaring till att Nerijus Bilevicius dna hittats på tio ställen på Lisa Holms kläder och vid mordplatsen, bland annat på det rör där 17-åringen hängdes upp.

Leif GW Persson ser inte hur vittnesmålet ska göra någon skillnad.

- Jag vet inte hur man ska få till det där mot hans nekande. Hade han sagt: Jo för fan, jag kände Lisa, vi höll till och med på och småflörtade lite. Då hade han varit i ett annat läge, säger kriminologen och författaren.

- Men Nerijus säger ju att han inte ens har vetskap om hennes existens. Det är märkligt.

Ett led i försvarets argumentation har hela tiden varit att Nerijus Bilevicius är hantverkare, som ofta får småsår på händerna och att han har psoriasis, samt har vistats i samma miljöer som Lisa Holm.

- Inger Rönnbäck vill få det till spårsmitta och det är det den här forensikern ska berätta om. Att dna smittar om man exempelvis lägger gärningsmannens klädesplagg ihop med ett klädesplagg från offret, så finns det en hög sannolikhet att dna överförs. Det har vi varit medvetna om i 30 år, det är ingen märkvärdigt, säger Leif GW Persson.

Han framhåller att det är helt osannolikt att någon spårsmitta skett.

- Nerijus dna finns till exempel på hennes byxor och på snörstumpar av samma typ som repet hon hängdes i. De här föremålen har hittats och säkrats av olika poliser på olika platser vid olika tillfällen. Enda sättet som spårsmitta skulle kunna uppkomma är om sakerna hamnade i samma säck. Men det har jag väldigt svårt att tro.

En annan teori som Inger Rönnbäck lyft fram är att någon skulle ha satt dit Nerijus Bilevicius. Leif GW Persson påpekar att blodprov togs från honom innan Lisa Holms kropp hittades.

- Det har hänt att folk satts dit så. Men jag har svårt att tro att det skulle ske här hemma, säger han.

Leif GW Persson tror inte att hovrätten kommer att få ut något av biokemistens vittnesmål.

- Det blir en allmän föreläsning om spårsmitta. Rätten kommer att sitta där och tycka att det är tröttsamt.

I slutändan lär hovrätten slå fast tingsrättens dom, siar Leif GW Persson.

- Om han anses skyldig kan påföljden bara bli livstid. Det här är faktiskt en väldigt grym gärning. Det är ett sadistiskt sexualmord som vi inte har många av. Han är körd.

Grafik: Fallet Lisa Holm
Mest läst