Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
webb4-2

Lehkonen avgjorde för Frölunda efter trög start

Det tog en period. Sedan fick Frölunda upp ångan, vände mot Djurgården och fixade en kanonstart på kvartsfinalserien.– Det var viktigt att inleda med en seger, säger tvåmålsskytten Artturi Lehkonen.

Frölunda hade vilat sedan grundserien avslutades. Djurgården kom direkt från ett stenhårt play-in-möte med Brynäs.

Det märktes när pucken släpptes i Scandinavium. Djurgården ägde den första perioden mot ett Frölunda som hade svårt att hanterade gästernas hög press.

– Vi var passiva och spelade med handbromsen i, kommenterade tränare Roger Rönnberg.

Frölunda fick gå till vila med underläge 0-1 men kom ut som ett nytt lag i den andra perioden.

– Vi har inte spelat i veckan, det var en rätt stor sak. Djurgården var inne i det efter att ha spelat mot Brynäs så de var lite mer redo än oss. Vi var kanske lite övertända när vi kom ut, säger Artturi Lehkonen.

Finländaren själv såg till att Frölunda fick utdelning direkt. Efter bara en minut och 47 sekunder av mittperioden smällde han in kvitteringen efter att Mikael Tellqvist släppt retur på ett skott från Oscar Fantenberg.

– Det var kul att få göra mål så snabbt och det var ganska viktigt för oss. Efter det började vi spela mycket bättre och åka mer skridskor, säger Lehkonen.

Målet tände Frölunda rejält men Djurgården kom tillbaka och tog på nytt ledningen när Patrick Thoresen gjorde mål i powerplay.

Men då hade Frölunda hittat in i matchen och gick inte att stoppa. Minuter senare kom hemmalaget i en omställning där Ryan Lasch iskallt placerade in 2-2.

I den sista perioden var det Frölunda för hela slanten. Man satte hög fart och Djurgården fick ta utvisningar för att hänga med.

Med en man mer på isen tog Frölunda för första gången ledningen. Ryan Lasch sköt från nära håll, Johan Sundström jobbade för att nå returen – men pucken hamnade i stället hos Andreas Johnson som kunde trycka in 3-2 i öppen bur.

– Powerplay och bowplay kommer avgöra många matcher. Att känna att vi kan göra mål är en bra känsla, säger Johnson.

Frölunda hade bud på mer men det dröjde tills i slutet. Med Patrik Carlsson i utvisningsbåset kom Artturi Lehkonen fri och sprätte elegant upp 4-2 i nättaket.

– Det var faktiskt mitt första boxplay-byte på ungefär fyra veckor så det var kul att sätta den, säger Lehkonen och skrattar.

En kalasstart för Frölunda i matchserien.

– Det var viktigt att få inleda med en seger. Det är det enda som räknas och nu har vi tre kvar att ta, säger Lehkonen.

Det var inte bara segern som var betydelsefull. Känslan att kunna vända ett underläge blir också en byggsten att ta med sig in i slutspelet.

– Att kunna vända var väldigt viktigt för självförtroendet. Man känner att man kommer kunna vända igen nästa match. Gör de 1-0, 2-1, 3-2 så spelar det ingen roll utan man fortsätter köra, säger Andreas Johnson.

Mest läst