Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
GP_3mars_sid_1_hofgren
Det var tyst i tåget - det behövdes inga ord denna kväll.

Legendariska Palme-fotot - Fotografen minns tillbaka

Första februari 1986 började Anders Hofgren sin karriär på GP. Drygt en månad senare, den tredje mars, förevigade han fackeltåget vid Götaplatsen och på Avenyn sedan statsminister Olof Palme skjutits till döds.– Jag har gjort mycket men inte något med den här magnituden, säger Anders Hofgren.

Han sitter med sin redaktionsstol vänd bort från datorn och de högteknologiska hjälpmedlen.

Anders Hofgren minns tillbaka på hektiska veckor som inträffade för 30 år sedan. Hektiska veckor är kanske en underdrift: Olof Palme hade precis mördats, och Sverige lamslogs.

– Jag blev oerhört ledsen när jag nåddes av beskedet. Jag kände inte honom som person men jag hade träffat Palme i jobbet flera gånger. Jag uppfattade honom som skärpt och sympatisk, säger Anders Hofgren.

Det ikoniska fotot av fackeltåget den tredje mars knäpptes av Anders Hofgren. Men när han nåddes av beskedet att Olof Palme hade dött ett par dagar tidigare så var han först helt säker på att det var ett misstag.

– Ja, jag trodde att någon redigerare hade klantat sig. Jag jobbade ju den kvällen när han sköts. Men Olof Palme var ju inte död! utbrister Anders Hofgren.

Det var på morgonen efter Olof Palmes död, när Anders Hofgren läste morgontidningen, som han nåddes av informationen.

Och i dagens högteknologiska värld tycks det extremt märkligt att en fotograf på GP, som lämnade jobbet en kvart innan TT-faxet nådde redaktionerna, inte kände till statsministerns bortgång förrän morgonen därpå.

– De närmaste dagarna var det mycket jobb relaterat till Palme. Manifestationen i Göteborg var enorm. 60- 70 000 människor hade samlats, säger Anders Hofgren.

– Vi fotografer gjorde upp om var vi skulle stå och jag valde platsen eftersom att jag bedömde att det var bästa sättet att fånga sinnesstämningen. I efterhand har jag förstått av fotografkollegor att de gärna hade bytt plats med mig.

Mest läst