Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Leder planering av kulturhus

Landvetterborna bjuds in att delta i planeringen av kulturhuset som väntas stå klart sommaren 2014.

– Det är jätteviktigt att Landvetterborna är med och tycker till eftersom ett kulturhus medborgarnas är hus, säger Berit van Lockhorst (bilden).

Hon är kulturchef i Härryda kommun och spindeln i det nät av människor som nu har aktiverats för att skapa den nya mötesplatsen.

Hon uppmuntrar alla att skicka in sina idéer oavsett om de rör utformningen eller innehållet.

– Jag hoppas att det blir en massa goda tankar som tänks. Vi vill gärna ha teckningar också. Barn får gärna rita.

Tycka till kan man också göra på det nuvarande biblioteket i Landvetter, eller på kommunens hemsida eller på Facebook. En rad arbetsgrupper från fritidsförvaltningen, bibliotek och kulturskolan har redan fått i uppgift att fundera över vad de vill se i det nya huset och vad de skulle vilja ha.

Vissa ramar finns förstås, såväl ekonomiska som fysiska. 72 miljoner är avsatta för själva bygget och ytan är begränsad till 2 400 kvadratmeter, ungefär ett halvt Mölnlycke kulturhus.

Placeringen är som Berit van Lockhorst uttrycker det, den bästa man kan tänka sig, mellan Ica, skolan och det nya resecentrumet i Landvetter. Men tomten är ganska liten och därför ska huset få tre våningar.

Det finns några saker som kommunen redan i tanken placerat in i kulturhuset. Det är biblioteket, kulturskolan och en samlingssal för mellan 150 och 200 personer för teaterföreställningar, konserter och möten av olika slag.

Om Berit van Lockhorst får bestämma kommer biblioteket få en tydlig barn- och ungdomsprofil.

– Jag tänker mig mycket verkstäder och mycket aktiviteter så att man vill komma hit efter skoldagen, men även på lördagar.

Någon budget för inventarier och inredning är inte tagen än och därtill kommer sedan en driftsbudget. Men nu handlar det först om utsidan.

Före sommaren kommer kommunen troligtvis att utlysa en tävling bland de arkitektkontor som kommunen har avtal med.

– För min del får officiella byggnader gärna sticka ut. Det ska vara mycket fantasi. Jag tror att det här huset kommer att lyfta hela samhällsbilden, säger Berit van Lockhorst.

Byggstart är tänkt nästa vår och sommaren 2014 får Landvetterborna en efterlängtad mötesplats.

Bild - 1

Vad? Kulturhus

Var? I Landvetter

När? Invigs sommaren 2014

Hur? Byggstart våren 2013

Varför? Politikerna har beslutat det.

Syfte? Skapa en mötesplats för invånarna.

Mest läst