Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Leden glesnar bakom Gaddafi

  Sydafrikas president Jacob Zuma befinner sig i Libyen för samtal med Muammar Gaddafi, men leden bakom den libyske ledaren tunnas ut. 120 arméofficerare har deserterat och lämnat landet, rapporterar en arabisk tv-kanal.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Muammar Gaddafis "terrorvälde är på väg mot sitt slut", säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen:

  -Han är allt mer isolerad både hemma och utomlands. Till och med de som står honom närmast flyr, hoppar av och deserterar, sade Fogh.

  Bara timmar senare kom uppgifter som tycktes ge Natochefen rätt: En grupp på 120 libyska militärofficerare har lämnat Gaddafis sida och rest till Rom, enligt tv-kanalen al-Arabiyya.

  Samtidigt besöker Sydafrikas president Jacob Zuma Tripoli. Zumas framfart på flygplatsens röda matta ackompanjerades av en orkester och barn som viftande libyska flaggor ropade sitt stöd till Gaddafi.

  Få detaljer kring Zumas Tripolibesök är allmänt kända, men tjänstemän har sagt att ett av målen är ett omedelbart vapenstillestånd, så att humanitär hjälp kan nå behövande.

  En annan viktig målsättning är reformer som ska kunna undanröja konfliktens bakomliggande orsaker. Däremot har Zumas anställda dementerat de "missvisande" uppgifterna om att samtalen kretsar kring en väg ut för Gaddafi.