Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Zafar: Segregationen bör ligga överst på dagordningen

Idag publiceras Hamid Zafars första krönika på ledarsidan. Nedan kan du läsa mer om honom.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vem är du?
Jag är rektor på en högstadieskola i Biskopsgården och arbetar också på deltid som adjunkt på rektorsutbildningen vid Karlstads Universitet. Jag har även bakgrund som gymnasielärare och som utredare på statliga Skolinspektionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vilka frågor kommer du att skriva om?
Jag kommer framförallt att skriva om integration, utanförskap, skola och om några av vår tids svåraste utmaningar. Men jag hoppas också att kunna bidra med lite bildning till läsarna. Det är den gamla läraren som sitter i mig.

Vilken politisk fråga kommer bli den viktigaste i år?
Segregation och utanförskap kommer fortsatt vara viktiga frågor under 2018. Både på lokal nivå i Göteborg samt på riksnivå. Nyligen släppte Social Resursförvaltningen den viktiga rapporten Jämlikt Göteborg. Den visar på att situationen är fortsatt allvarlig och att gapet mellan de som har det sämst och de som har det bäst i staden ökat sedan den förra rapporten 2014. De långsiktiga konsekvenserna av en sådan utveckling kan vi alla ana. Frågan bör ligga överst på dagordningen för stadens politiker.

I januari får vi även en ny myndighet, Delegation mot segregation. Regeringen beskriver det som en myndighet som ska bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. På pappret kanske Sveriges viktigaste myndighetsuppdrag. Låt oss hoppas att det inte blir en ny variant på Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, som i praktiken inte bidragit med mycket i arbetet mot extremism. 

Mest läst