Från vänster: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen och Benoît Hamon.
Från vänster: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen och Benoît Hamon.

Vem får möta Le Pen?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På söndag hålls den första omgången i det franska presidentvalet. Då kommer detattavgöras vilka två kandidater som går vidare till den andra omgången den 7:e maj. Totalt ställer elva kandidater upp, varav fem kan anses vara huvudkandidater. Mest bekant för oss i Sverige är kanske Marine Le Pen från Nationella fronten som fått agera en symbol för den ökade populismen i Europa.

Det är sannolikt att Le Pen kommer att ta sig vidare till den andra omgången. Fram tills mitten av januari såg det ut som att hon där skulle få möta Republikanernas François Fillon, som tidigare varit premiärminister under Sarkozy. Men efter korruptionsanklagelser mot Fillon har Emmanuel Macron gått om honom i opinionsmätningarna. Macron har varit ekonomiminister i den nuvarande socialistregeringen, men går nu till val med den egna rörelsenEn Marche!.Trots sin bakgrund i Hollandes regering så anser sig Macron varken stå till höger eller vänster i politiken.

ANNONS

Fillon ligger dock inte särskilt långt bakom Macron och nu börjar även yttervänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon knappa in. I en opinionsmätning från Ifop som kom i onsdags får Le Pen 23,5 procent, Macron 22,5, Fillon 19 och Mélenchon 18,5. Att någon av de två senare skulle kunna gå om Macron är inte alls omöjligt. Särskilt inte eftersom rekordmånga väljare är osäkra på vem de ska rösta på; en månad innan valet hade 43 procent ännu inte bestämt sig (Reuters 24/3).

Därmed är det inte osannolikt att valet den 7:e maj kommer att stå mellan en högerpopulist och en vänsterpopulist. Statsvetaren Katarina Barrling sammanfattade det bra påTwitter: ”Mélenchon mot Le Pen i andra omgången skulle innebära att två anti-systemkandidater tävlar om att ta över systemet.”

Det som talar för att Fillon skulle kunna gå om Macron är att den senares väljare är mer osäkra på sitt val. I den undersökning som Le Figaro presenterade i mitten av mars var ungefär varannan av Macrons väljare osäker, att jämföra med ungefär en fjärdel av Fillons.

Den återstående huvudkandidaten som ännu inte har nämnts är Benoît Hamon från Socialistiska partiet. Med så många osäkra väljare bör man vara försiktig med att helt räkna ut någon, men det skulle verkligen vara en sensation om Hamon tog sig vidare. I opinionsundersökningen från Ifop får han 8,5 procent. Minskat stöd för socialdemokratin är inte något unikt för Frankrike, i det nederländska valet som nyligen genomfördes var tillbakagången så stor att det inte är en överdrift att kalla det för en kollaps.

ANNONS

Från ett liberalt perspektiv är det dock inte nödvändigtvis glädjande att socialdemokratin får tummen ner runt om i Europa. Det väsentliga är vart väljarna går i stället. Om de i Frankrike tar ett kliv till vänster och väljer Mélenchon – som bland annat vill ha 32-timmars arbetsveckor i stället för dagens 35 – finns inte särskilt mycket att hurra över.

ANNONS