Vapendirektivet illustrerar ett systemfel

I Sverige saknas såväl folklig förankring som politiskt stöd för det nya vapendirektivet som under tisdagen troligen kommer att röstas igenom i EU.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Under lördagen avgjordes Melodifestivalen. Förfarandet torde varabekant även för den som inte följt tävlingen; bidrag framförs, tittarna röstar på sina favoriter, en segrare koras. Däremellan ett antal deltävlingar som aldrig tycks ta slut. På senare år har man infört en liten “twist”: inte bara tittarna har makt i finalen, även internationella jurygrupper delarut poäng.

Till följd av att tittarna och juryn har lika stor makt är det inte ovanligt att det bidrag som vinner inte är det som fått flest röster. Detta brukar leda till stor upprördhet. Så även i år när tittarnas trea var den som fick ta emot vinnarstatyetten. Rubriker om”tittarnas raseri”, att ”fel låt vann” och ett “historiskt systemfel” kom som ett brev på posten.

ANNONS

Melodifestivalen i all ära, men till syvende och sist så är det bara ett underhållningsprogram. Att de internationella jurygrupperna tillåts köra över tittarna ter sig ganska harmlöst i jämförelse med vad som just nu pågår i EU; där laglydiga jägare och sportskyttar ser ut att bli överkörda av såväl kommissionen som parlamentet.

Under tisdagen ska parlamentet nämligen ta ställning till kommissionens förslag till nytt vapendirektiv. Allt pekar på att det kommer gå igenom. Avsikten med direktivet är att komma åt terrorism och kriminalitet. Goda avsikter är dock ingen tröst när resultatet blir undermåligt. I det här fallet är det jägare och sportskyttar med lagliga vapen som kommer att drabbas. Kriminella som tillägnar sig illegala vapenlärintemärka av några förändringar.

Det är inte bara folklig förankring som saknas; inte heller svenska politiker eller myndigheter har varit särskilt entusiastiska. Bland de myndigheter som avstyrkt förslaget kan nämnas Försvarsmakten, som menar att direktivet kan få negativa konsekvenser för svensk försvarsförmåga. Riksdagen har ställt sig negativ då den anser att ”förslaget går för långt och att det strider mot subsidiaritetsprincipen på flera punkter”.

Här är det värt att stanna till. Riksdagen, landets högst beslutande församling, är emot förslaget. En överväldigande majoritet (262 av 300 de ledamöter som deltog) röstade för att skicka ett yttrande till EU där man ställer sig negativ.

ANNONS

De som vill skrota de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen bör rimligen reagera även nu. Att tvingas omfattas av en lag som inte tjänar något till och som – nära nog – ingen vill ha är trots allt mer allvarligt än att skicka vidare ”fel” låt. Här kan man verkligen tala om ett systemfel.

ANNONS