Om inte bristerna på Sjumilaskolan åtgärdas kommer kommunen att behöva betala 1,4 miljoner kronor.
Om inte bristerna på Sjumilaskolan åtgärdas kommer kommunen att behöva betala 1,4 miljoner kronor.

Vad händer när elever misslyckas?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ännu en skola har bedömts ha sådana allvarliga problem att Göteborgs kommun hotas med vite av Skolinspektionen. Om inte bristerna på Sjumilaskolan i norra Biskopsgården åtgärdas kommer kommunen att behöva betala 1,4 miljoner kronor.

Skolinspektionens granskning tecknar en bild av en skola där lärarna har tappat kontrollen. Elever utsätts för kränkningar, slagsmål tillhör inte ovanligheterna och studieron lyser med sin frånvaro. Det förekommer förstörelse och vandalisering, eleverna känner sig otrygga på skolan.

I november tillkallades till och med polis till skolan på grund av ett tumult som utbröt när flera lärare meddelade att de skulle sluta. En av skolans rektorer tyckte att det var överdrivet och avfärdade det: ”Det var ingen stor sak. Några elever var upprörda och rev ner några bilder från en vägg och välte en bänk och en papperskorg.” (GP 20/11 2015). Situationen har verkligen blivit allvarlig när rektorn är så pass van vid skadegörelse och bråk att denne inte längre tycker att det är en stor sak att elever kastar omkull möbler.

ANNONS

Det är inte förvånande att elevernas skolresultat är bedrövliga med tanke på studiemiljön. Enligt Skolverket uppnådde enbart 33 procent av niorna kunskapskraven i alla ämnen läsåret 2014/2015, rikssnittet är 77 procent. Enligt en undersökning från Lärarnas Tidning från förra året hamnar skolan på plats 14 på listan över de skolorna i Sverige med sämst betygresultat (9/3 2015).

Vad kommer att ske med dem som inte klarar skolan? Vad ska de göra om de varken kan börja på ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande gymnasieprogram? Vilken framtid väntar dem på en alltmer prestationsinriktad och krävande arbetsmarknad?

Det är alltför lätt att föreställa sig vilken bana många kan komma att välja; brottslighet och gängkriminalitet. Och en av Göteborgs mest utsatta stadsdelar kan vänta sig än mer sociala problem.

Läs också: Alice Teodorescu: Hur länge ska skolvandalismen få fortgå? (2015-12-07)

ANNONS