Vad hände med de 80 000 utvisningarna?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Arbetet med att utvisa personer från Sverige som fått slutgiltigt avslag på sin asylansökan har gått i stå. Det finns inga förvarsplatser tillgängliga att sätta personer i, som omhändertagits av polisen i väntan på att utvisningen ska genomföras. Därför har arbetet med att omhänderta personer för utvisning i praktiken upphört. Poliser som ska arbeta med detta, alltså spåra upp och omhänderta personer för utvisning, får sitta och rulla tummarna på kontoret istället, enligt källor hos polisen som jag nyligen talat med.

Om Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar allvar med det hon sa i DN häromdagen (22 maj) när hon presenterade partiets valgeneral och lade fram receptet för S ska vinna nästa val krävs åtgärder: "Det handlar bland annat om brott och straff och hur vi möter gängkriminalitet. /.../ Vi behöver också ha en ansvarsfull migrationspolitik, vi kan inte gå tillbaks till den situation som var hösten 2015".

ANNONS

Ska dessa mål nås behöver inrikesminister Anders Ygeman (S) omgående tillsätta en utvisningsgeneral för att få fart på utvisningarna igen, de som i praktiken alltså upphört.

Det handlar om att skapa ordning och reda i migrationspolitiken och motverka framväxten av det svenska skuggsamhälle där utvisade personer lever och där både kriminaliteten och radikaliseringen frodas som aldrig förr. Minns att lastbilsmördaren på Drottninggatan i Stockholm levde illegalt (klarspråk för uttrycket papperslös) i detta parallellsamhälle. Han hade utvisats, men utvisningen verkställdes aldrig, med kända konsekvenser.

Under 2015 ansökte 163 000 personer om asyl i Sverige. Den 30 januari 2016 meddelade inrikesministern att uppemot 80 000 asylsökande skulle komma att utvisas framöver, efter avslag på deras ansökningar.

I början på maj i fjol presenterade Ygeman tillsammans med migrationsminister Morgan Johansson (S) regeringens åtgärder för att åstadkomma detta i praktiken, varvid beräkningen justerats till att omkring 60 000 – 80 000 människor kommer att utvisas de närmaste åren. Regeringen öronmärkte pengar i vårbudgeten som skulle gå till polisen och Migrationsverket. Antalet förvarsplatser skulle ökas från de då befintliga 250 till 350 platser.

Var kommer utvisningsgeneralen in i den här bilden? Jo, vederbörande får i uppdrag att snabbt öka antalet boenden där av polisen omhändertagna personer kan sitta i förvar, samt vässa logistiken i avvisningsprocessen. Lite hårddraget bör det räcka med en övernattning och sedan vidare med en flight dagen därpå, eller i en större grupp i ett chartrat plan efter ytterligare några dagar.

ANNONS

Är det möjligt att snabbt öka antalet förvarsplatser? Klart det är, det är bara att använda samma handlingskraftiga entreprenörer som snabbt skakade fram en massa asylboenden 2014 och 2015.

Det är inte en fråga om det är möjligt. Det är blott en fråga om politisk vilja, handlingskraft och mod.

ANNONS