Väljarna svek valet

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Mer än hälften av väljarna i Västra Götaland avstod från att rösta i omvalet till regionen. Det är ett bakslag för demokratin och det är ett bakslag för de politiska partierna att man inte bättre lyckades att engagera väljarkåren.

Det kan finnas flera orsaker till det låga valdeltagandet. En är att ett regionval har större svårigheter att stå på egna ben än andra val. En annan är att taktiken från flertalet partier att satsa på en kort och koncentrerad valrörelse slog fel. Många väljare hann inte att riktigt förbereda sig för valet och valtemperaturen hann inte nå tillräcklig höjd.

Ett visst mått av protestagerande kan inte heller uteslutas. Många kan ha reagerat mot att felaktigheter som egentligen handlade om ett enda mandat, som sannolikt felaktigt gått till Socialdemokraterna på Centerns bekostnad, skulle leda till ett omval för hela regionen.

ANNONS

De som tjänat på det låga valdeltagandet är framför allt Sverigedemokraterna, som nu fått en position som vågmästarparti. Det är en bekymmersam situation för övriga partier och frågan är hur detta skall redas ut. Det kan bli särskilt besvärligt för Gert-Inge Andersson (S), som hittills visat sig både ovan vid och obenägen till samverkan över blockgränsen.

Inget av de övriga partierna kan vara riktigt nöjt med valresultatet. Socialdemokraterna har visserligen ökat jämfört med höstens valresultat och gjort bra ifrån sig ute i regionen. Trögare har det gått i Göteborgsregionen. Men resultatet sammantaget går ändå emot de många påståenden att framför allt just Socialdemokraterna skulle drabbas av ett lågt valdeltagande.

Vänsterpartiet har tappat något jämfört med i höstas, medan Miljöpartiet i stort sett håller ställningarna. Det torde vara en besvikelse med tanke på att opinionsmätningar pekade på möjligheten av en större framgång.

Men sammantaget har de borgerliga haft lite svårare att mobilisera sina väljare. En förklaring till detta kan vara att alliansen i regionen inte riktigt är lika etablerad som i övrigt. Bara för ett år sedan samarbetade Folkpartiet och Centern med Socialdemokraterna i majoritetsställning. Moderaterna i sin tur har länge stått vid sidan av inflytande och haft en högre tröskel än i rikspolitiken att ta sig över.

ANNONS

Det är också sannolikt att Vägvalets uppdykande i valrörelsen tagit röster från främst de borgerliga partierna. Så var det i kommunvalet i Göteborg. Men i regionen kom Vägvalet inte in och de rösterna har blivit bortkastade. Samtidigt drabbas de rödgröna av att även rösterna på Sjukvårdspartiet är bortkastade, då partiet nu åkt ur fullmäktige.

Omvalet i Örebro fick ett klart högre valdeltagande. Men givetvis är det pinsamt att förra höstens val resulterat i två omval. Inte minst vallagstiftningen måste ses över för att förhindra att det blir upprepningar i nästa ordinarie val 2014. Tyvärr tycks felaktigheter ha skett också denna gång, i form av väljare som vägrats rösta till följd av felaktiga avprickningar.

GP 16/5 -11

ANNONS