Välbehövligt avtal mellan EU och Turkiet

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

EU och Turkiet har slutligen kommit överens om ett slutgiltigt avtal för att hantera den rådande flyktingkrisen. Ett växlingssystem införs från och med i dag (söndag). Det betyder att flyktingar som anlänt från Turkiet till Grekland avvisas tillbaka till det turkiska fastlandet. EU ska i sin tur ta emot syriska flyktingar från Turkiet. De flyktingar som redan befinner sig i Grekland omfattas inte av avtalet. De ska, i teorin åtminstone, fördelas mellan EU-länderna.

EU lovar att stå för kostnaderna, både för avvisningar av flyktingar tillbaka till Turkiet men även för de som återvänder till sina hemländer. Dessutom ska unionen snabba på utbetalningen av de 30 miljarder kronor som Turkiet blivit utlovat. Resurserna ska främst gå till vård och utbildning för de syrier som befinner sig i landet. Förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap ska även fortsätta.

ANNONS

Förra året anlände omkring 850 000 flyktingar till Grekland från Turkiet (Guardian 18/3). I praktiken medför detta avtal att flyktingrutten över Egeiska havet nu stängs.

Myndigheterna har inte mäktat med det tryck som höstens flyktingströmmar inneburit. I Grekland råder kaos, och den grekiska regeringen har efterfrågat hjälp för att hantera krisen. De okontrollerade flyktingströmmarna har lett till att unionens inre rörlighet begränsats i land efter land. I ett sådant läge var förhandlingarna med Turkiet nödvändigt, vilket ledarsidan tidigare lyft fram. Ska den fria rörligheten inom unionen bevaras går det inte att ha oreglerad migration till Europa.

Men ett avtal med Turkiet får inte leda till att EU mildrar tonen mot landet. Den turkiska regeringen är problematisk. Journalister fängslas och kurdiska städer jämnas med marken i kriget mellan den turkiska staten och kurdiska separatiströrelser. Så länge Turkiet kränker de mänskliga rättigheterna ska de inte välkomnas in i EU.

ANNONS