Peter Hjörne Bild Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Tomtens göteborgsverkstad?

Att byggprojekt i en gammal stad ställer till problem är självklart. Det går helt enkelt inte att bygga utan olägenheter.  Men då är det desto viktigare att planering, upphandling, genomförande och samordning med andra pågående projekt är i toppklass.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Det lackar mot jul betyder, enligt en julen närstående källa, att julen närmar sig "så sakteliga". Närmar sig ja, men sakteliga nej! Julen närmar sig aldrig "så sakteliga". Den rusar snarare mot en - knappt är valet över förrän det är jul.

Förresten: tänk om vi måste fira jul utan regering. "Lackar" vi ur då, på dem vars fel det är? Eller kommer vi bara att känna oss otrygga och vilsna. Ingen tryggs statsminister som vakar över medborgarna i julenatten. Men vi får väl precis som vanligt söka trygghet hos Mys-Ernst Kirchsteiger, den amerikanska ankan Kalle och årets julvärd Kattis Ahlström.

ANNONS

Nåväl, det var varken om julen, ords betydelser eller regeringsbristen som denna krönika skulle handla - utan om julens önskningar.

Som göteborgare är det mycket man kan önska sig inför det nya året. Det skall bli intressant att se om tomtefar Axel Josefson och han nissar kan leverera. Kanske hade han behövt hjälp av fler av de 81 nissarna i tomteverkstaden för att lyckas.

Allianspartierna i Göteborg gick till val på att det behövdes förändring i det göteborgska styret. Väljarna tycktes hålla med om det. Men inte på det sätt som Moderaterna och de övriga allianspartierna önskade. Många av dem valde i stället att rösta på ett annat parti som vill ha förändring i stadens ledning, nämligen Demokraterna. Men Demokraterna och allianspartierna samarbetar inte om de förändringar de tycks vara eniga om, för att Västlänken står i vägen. Den vill Demokraterna som bekant förändra medan allianspartierna vill ha den oförändrad.

Det är lätt att hålla med förändringsivrarna i de borgerliga partierna. Skolorna behöver bli bättre, äldreomsorgen och hemtjänsten likaså. Näringslivsklimatet är nära botten i den nationella rankningen, trots att Göteborg är Nordens industriella centrum. Segregationen är en skamfläck, liksom våldet och otryggheten. Göteborg måste komma till rätta med den ökande hemlösheten, ett problem som Göteborgs-Posten har belyst i ett antal artiklar och i GP Live. Framkomlighet och tillgänglighet måste förbättras trots de många, stora infrastrukturprojekten. Göteborg måste prioritera välfärdens kärna och rensa bort det som inte tillför tillräcklig nytta.

ANNONS

Många av Göteborgs problem bottnar i brister i politisk styrning och ledning. Både allianspartierna och Demokraterna vill förändra styrningen av den kommunala verksamheten. Demokraterna, har presenterat 11 punkter "för att få den politiska styrningen att fungera i Göteborg." Det talas om omstart (D) och nystart (Alliansen).

I grunden handlar det om att få "more bang for the buck", som amerikanarna säger, bättre resultat för pengarna - att det vi alla bidrar med i skatt verkligen gör maximal nytta i samhällsservice för medborgarna. Skattemedel får inte ödas i byråkrati, ineffektivitet, samordnings- och kompetensbrister, dubbelarbete och krångel.

Det finns all anledning att se över mängden förtroendeuppdrag, att rensa i den kommunala bolagsfloran, att professionalisera styrelser och se över bemanningen i kommunen. Ett exempel: I Göteborgs kommun och i de kommunala bolagen finns över 230 kommunikatörer, enlig en granskning SVT Nyheter gjort. Dessa köper i sin tur in kommunikationstjänster från många fler.

För den som försöker ta sig fram i vår stad kan man konstatera att det har blivit allt svårare. De många byggena och infrastrukturprojekten, inte minst den gigantiska Västlänken, kommer för lång tid att pröva allas vårt tålamod. Att byggprojekt i en gammat stad ställer till problem är självklart. Det går helt enkelt inte att bygga utan olägenheter.  Men då är det desto viktigare att planering, upphandling, genomförande och samordning med andra pågående projekt är i toppklass.

ANNONS

Ett exempel: Ombyggnaden av Vasabron blir både fördyrad och ett år försenad. För affärer och restauranger blir missarna förödande. Det är när man ser sådant som man oroar sig för de mycket större projektens effekter.

Allt detta är vad man kalla "hårda" frågor och förändringar. Men det behövs också "mjuka" förändringar. Sådan som handlar om gestaltning, arkitektur, stadsplanering och kultur i vid bemärkelse och om hur vi vårdar (eller ovårdar) våra stadsmiljöer - byggnader, parker, grönområden och promenadvägar.

De gamla käpphästarna står kvar i käpphäststallet: Avenyn som är rotig och oskön. Götaplatsens och dess närmiljö som är sorgligt misshandlad. "Torg i Göteborg. Vilken sorg, vilken sorg", som GP:s arkitekturskribent Mark Isitt utropade för ett tag sedan. Han nämner Götaplatsen, Kungstorget och Grönsakstorget och ett dussintal andra misshandlade platser.

Lägg till dessa "stadsmisshandelsfall" Heden som i dess nuvarande skick ger alla förtätare vatten på kvarnarna. Och när man ser sig om på det som byggs nytt i Göteborg, "stubbarnas stad" så känner man många styng av avund mot städer som Helsingfors och Oslo där spännande arkitektur fått utrymme.

Är allt då uselt? Alls icke! Men bra kan faktiskt bli mycket bättre. Så på önskelistan står om inte en "tomteverkstad" så snarare en politisk verkstad som levererar enligt plan och löften.

ANNONS

Och under tiden kan vi vara fortsatt stolta över Göteborgs kanske främsta tillgångar: stämningen och atmosfären, som uppskattas av så många som besöker vår stad. GP-krönikören Emanuel Karlsten skrev i en hyllning tidigare i höstas om "ängsligheten som aldrig tycks få något fäste i Göteborg"...Här möts jag med mer nyfikenhet än avundsjuka, mer glädje än missunnsamhet och samtal som mer handlar om att skratta tillsammans än att framstå smartare än andra."

Men det är vi så klart!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS