Teodorescu: Visselblåsare göre sig icke besvär!

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Visselblåsare är centrala i kampen mot missförhållanden - oavsett om dessa sker inom staten, kommunen eller privata företag. Genom att visselblåsaren läcker information, ofta till medierna, om oegentligheter inom den verksamhet som de har insyn i kan sådant som korruption, miljöbrott, brister i omvårdnad och patientsäkerhet avslöjas. Sedan den 1 januari i år har Sverige en ny lag som ger visselblåsare ökat skydd. Detta eftersom visselblåsare historiskt har löpt stor risk för att drabbas av repressalier från arbetsgivaren.

Men numera är det kanske inte främst arbetsgivaren som visselblåsare ska känna fruktan inför. Förra veckan presenterade SVT en granskning av en snabbt växande Facebooksida, "Rädda Vården", som visserligen "systematiskt delar nyheter från etablerade medier /.../ men urvalet av nyheter är mycket hårt nischat. ”Rädda Vården” postar endast vårdrelaterade katastrofnyheter. Sammantaget förmedlar ”Rädda Vården” berättelsen om en landsomfattande vårdkollaps. Den apokalyptiska stämningen förstärks i delningstexterna där ”kaos” och "kris” ofta återkommer." (SVT 31/3).

ANNONS

SVT nöjer sig emellertid inte med detta i sig häpnadsväckande konstaterade utan spårar upp mannen som driver sidan, en undersköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, som också namnges i artikeln. Mannen svarar att han velat vara anonym eftersom han också länkat till artiklar om problem på den egna arbetsplatsen. I ett sällan skådat patetiskt försök till försvar hävdar Karin Ekman, chef för Sociala kanaler på SVT, att syftet med granskningen är att man vill få en bättre uppfattning om "Dessa dolda opinionskrafter [som] överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen. Vilka är de? Vad vill de, och varför?" (SVT 30/3).

SVT är alltså mer intresserade av att granska visselblåsaren än att gräva i de missförhållanden som beskrivs. Om en arbetsgivare hade agerat på samma sätt hade konsekvenserna varit kännbara - med rätta! Det väcker en rad principiella frågor, särskilt i dessa tider där medierna upplever att de får oförtjänt kritik. Ska Public service och annan etablerad media vara en makthavare som kan liera sig med andra makthavare eller oberoende granskare av makten? Ska medierna stå på medborgarnas eller på systemets sida? Denna besatthet kring "Sverigebilden" som resulterat i att journalistiken inte längre tycks se som sin främsta uppgift att granska systemet, utan de medborgare som uttrycker sig kritiskt mot det, är skrämmande och för tankarna till totalitära stater.

ANNONS
ANNONS