Svenska förorter hålls gisslan

Ledare: Attacker mot polis, räddningspersonal och journalister blir allt vanligare i våra förorter.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På tisdagskvällen attackerades två kvinnliga poliser i Hässleholmen i Borås. Poliserna gjorde en rutinkontroll av en mopedist när de blev angripna med knivar. Vittnen berättar om tunga sparkar mot poliserna och även om ett gäng som rusade mot polispatrullen. En av poliserna knivskars och fick lindriga skador.

”De ifrågasätter vår rätt att vara i området och vidta åtgärder och vi jobbar väldigt hårt med att återta territoriet” berättade lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson om de polisfientliga gängen i staden (BT 12/5).Dagen efter den uppmärksammade knivattacken i Borås sattes Polisens lokaler i Backa i brand. Enligt uppgifter till GP kan det röra sig om en attack mot Göteborgspolisen. Två misstänkta män har gripits (11/5).

ANNONS

Att det på vissa håll i Sverige finns gäng som är redo att bruka våld mot polisen är ett allvarligt samhällsproblem. Det är inte bara en fråga om säkerheten för svenska poliser och deras möjligheter att fullgöra sitt jobb – det handlar i allra högsta grad även om tryggheten för lokalbefolkningen. För om inte ens polisen går säkra från våldsamma gäng, hur blir livet för hederliga medborgare i områden som Hässleholmen?

Den senaste tiden har vi fått se allt fler attacker mot poliser och räddningstjänsten. Men på kort tid har Sverige även uppmärksammats i internationella medier för att ungdomsgäng i förorten jagat iväg utländska journalister. I mars attackerades ett tv-team från Australien i Stockholmsförorten Rinkeby av ett ungdomsgäng. Ett föremål kastades mot journalisterna och de fick värja sig mot sparkar och knytnävsslag.

Och bara för någon vecka sedan utspelade sig en liknande händelse i Stockholmsförorten Husby. Ett tv-team från den norska public servicekanalen NRK intervjuade nationalekonomen Tino Sanandaji på ett kafé, men efter att ett antal hotfulla män dykt upp jagades de därifrån.

För de flesta är det självklart att de våldsamma gängen uppvisar en total avsaknad av respekt för samhällets institutioner. De anser sig ha rätten att diktera villkoren inom sina ”territorium” och ersätter därigenom rättsamhällets roll.

ANNONS

Men den insikten delar inte Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Till norska Dagbladet säger han att attacken mot NRK och Tino Sanandaji kan vara konsekvensen av att förortsbor är trötta på medier som skriver ”skit” om deras hem (6/5).

Skit? Många av de stadsdelar och förorter runt om i Sverige där blåljuspersonal och journalister attackeras har pekats ut just som särskilt utsatta områden av polisen. Är sanningen skit enligt Esbati?

Förhoppningsvis är Esbati ensam om sin inställning. Att en liten grupp av människor håller hela stadsdelar gisslan och skrämmer medier och poliser är ett allvarligt samhällsproblem. Det kan inte viftas bort med hänvisning till att vissa är sura över mediala skildringar.

ANNONS