Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Svensk sjukvård är inte till för alla

Vänsterpartiet vill göra det lättare att vistas illegalt i landet genom att ge "papperslösa" rätt till samma vård som svenska medborgare.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Personer som fått avslag på sin asylansökan väljer inte sällan att vistas illegalt i Sverige i stället för att låta sig utvisas: Omkring 12 000 personer är efterlysta med anledning av detta och Migrationsverket beräknar att ytterligare 50 000 personer kan komma att ”försvinna” de kommande åren. Detta leder till att skuggsamhällen växer fram, där svartjobb med dåliga arbetsvillkor eller kriminalitet blir de enda alternativen för försörjning.

Detta är djupt problematiskt och därför måste det bli svårare att vistas illegalt i Sverige. Men Vänsterpartiet vill tvärtom göra det lättare. Redan i dag har personer som vistas illegalt i landet rätt till akut vård. Nu vill Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen att de ska få rätt till samma vård som svenska medborgare, något som redan förekommer i flera andra landsting runtom i landet (GP 11/7). 

Ett sådant ställningstagande innebär att man i praktiken är för att alla människor i världen ska få nyttja den svenska sjukvården, utan att betala vad den egentligen kostar. Detta i ett läge när sjukvården går på knäna vilket inte minst svenska medborgare fått erfara. Att landstingen ens kan välja att erbjuda detta, och därmed underminera utvisningsbeslut, är ett problem som bör åtgärdas med stramare regelverk.

Mest läst