Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Strunt är strunt och snus är snus

Vi lever i ett samhälle där en produkt är ohotad så länge det kan vidhållas att den inte är särskilt ohälsosam. Men så fort hälsoargumentet kan ifrågasättas brukar också människors användning av produkten ifrågasättas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Människors konsumtion av socker, tobak, sprit och kött har blivit ett slagträ i den politiska debatten. Med jämna mellanrum kommer förslag om att införa nya punktskatter och att höja de redan befintliga i syfte att styra människor bort från det som anses vara skadligt. 

När en ny norsk studie om snus nu uppmärksammats är det bara en tidsfråga innan folkhälsoivrare höjer rösterna för hårdare reglering. I studien fastslås att blodådrorna hos snusare påverkas lika mycket som hos rökare. Studiens tillförlitlighet kan emellertid ifrågasättas och har så gjorts av Snusforumet, hemsidan för intresseorganisationen Svenska Snustillverkarföreningen.

De nöjer sig dock inte med att bara ifrågasätta studien. I försvaret av snuset går de till attack mot cigaretter. I samband med att Snusforumet ifrågasatte studien twittrade de att: ”Snus är inte hälsokost, det är ett njutningsmedel. Rökning är ett skadligt njutningsmedel.” och ”Snus ger inte cancer. Rökning är starkt förknippat med cancer.” (13/9). Snusforumet landar fel i sin slutsats när de utmålar cigarettindustrin som fienden, när det i själva verket är förmyndarsamhället som är boven. 

Att man ständigt lyfter fram hälsoaspekten är talande. Vi lever i ett samhälle där en produkt är ohotad så länge det kan vidhållas att den inte är särskilt ohälsosam. Men så fort hälsoargumentet kan ifrågasättas brukar också människors användning av produkten ifrågasättas. 

Det ska dock inte behöva handla om att ta ställning till om snus är bra eller dåligt, utan om att stå upp för människors rätt att själva göra avvägningen mellan njutning och hälsorisker. I ett liberalt samhälle måste man få utsätta sig även för sådant som är skadligt. Bättre än att enbart försvara snuset, ur ett hälsoperspektiv, vore att också stå upp för friheten att få bruka även ohälsosamma produkter. 
 

Mest läst