Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sonesson: Tiggeriförbud behövs mot människohandeln

Tiggeriförbud och sexköpslagen har mer gemensamt än vad man kan tro, båda syftar till att bekämpa organiserad brottslighet. Moderaternas förslag om tiggeriförbud i centrala Göteborg bör därför välkomnas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förra året dömdes två bröder i hovrätten till flera års fängelse för människohandel i Göteborg. Med järnhand styrde männen en tiggarliga i staden och intäkterna bokfördes i kassaböcker. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Upptäckten gjordes av polisen delvis genom telefonavlyssningar. I ett sådant samtal hördes följande mening: ”Alltså, kommer du till mig ikväll med bara två hundra kronor igen ska du veta att vi kommer ha ett mycket stort bråk. Om du bara har spenderat en penny av mina pengar ska jag slå ihjäl dig ska du veta” (SVT 5/10 2016).

Det låter som något ur en Dickensroman. Men det är vår samtid. Och Göteborg är inte ensamt med problematiken. Häromdagen, den 21 november, dömdes två män till fängelse för människohandel av Örebro tingsrätt. Enligt domstolen hade männen lurat bulgariska medborgare till Sverige och tvingat dem att tigga på flera orter i Sverige.

Även i dessa fall rörde sig människohandeln om tiggeri. Men kopplingen till prostitution är inte avlägsen. En norsk motsvarighet till Uppdrag granskning, NRK:s Brennpunkt, har granskat tiggeriet i Bergen under två års tid (”Lykkelandet” 2017). Reportrarna avslöjar att kvinnor tvingas jobba dubbelt. På dagarna tigger de i långa kjolar och på kvällarna säljer de sex i byxor och skinnjackor. 

Polis har länge varnat för att även sexhandeln i Sverige blir allt mer maffialiknande och styrs från Östeuropa (Expressen 4/12 2013). Polisen i Göteborg klarade för fem år sedan upp den värsta människohandelshärvan i Västsverige i modern tid. Rumänska kvinnor såldes till hundratals köpare i Göteborg. Uppenbarligen finns det här en stark efterfrågan på att köpa utsatta människors kroppar.

Sedan 1999 har Sverige en sexköpslag som förbjuder köp av sexuella tjänster. Inte för att alla köp av sexuella tjänster är uttryck för förtryck eller exploatering, men en stor andel är det. Därför är det kriminaliserat. 

Alla som prostituerar sig upplever inte att de utnyttjas och styrs av hallickar. Alla som tigger anser inte att de är offer för kriminella. Men det är uppenbart att prostitution och tiggeri bidrar till att göda kriminella nätverk som profiterar på människors utsatthet. Tiggeriförbud och sexköpslagen har mer gemensamt än vad man kan tro, båda syftar till att bekämpa organiserad brottslighet.

I veckan föreslog Moderaterna i Göteborg att tiggeri förbjuds kring Centralstationen, Nordstan, Brunnsparken, Kanaltorget och Gustaf Adolfs torg. Förslaget kritiseras hårt av S, MP, V och L. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) anser det "oanständigt" att "förbjuda människor i nöd". Daniel Bernmar (V) hävdar att det inte är "klädsamt" att komma åt fattigdom genom att förbjuda tiggeri (GP 21/11). 

Hur vill de göra istället? Man ska "kräva att länderna de här medborgarna kommer ifrån tar större ansvar" svarar Bernmar. Det är "viktigt att jobba på internationell nivå" säger Hermansson. 

De flesta EU-länder har antingen nationella eller lokala restriktioner mot tiggeri (SR Ekot 19/8 2016). Man kan därför anta att Sverige blir en attraktiv destination för människohandlare eftersom tiggeri är lagligt här och det därmed är enklare att bedriva verksamhet. 

Bara för att man förordar att tiggeri ska förbjudas eller begränsas, som nu är fallet i Göteborg, innebär inte att man vänder bort blicken från misären. Tvärtom. Domare Martin Valfridsson, regeringens tidigare samordnare för utsatta EU-medborgare, förordar ett svenskt tiggeriförbud: ”Om man förbjuder tiggeriet så kommer de inte längre komma för att tigga. Då kan man arbeta mer långsiktigt med fattigdomsbekämpning” (SVT 24/4). 

Valfridssons linje har en historisk parallell. När socialdemokraten August Palm 1882 krävde svenskt förbud av barnarbete inom industrin var det för att skydda barn från exploatering så de kunde gå i skola. 

Förslaget mötte hårt motstånd. Hur skulle fattiga familjer försörja sig, hävdade en del, om barnen förbjöds att dra in pengar? Samma uppgivna argument hörs hundratrettio år senare i Göteborg från etablerade vänsterpolitiker fast nu handlar det om tiggare som fryser utanför köpcentrumet Nordstan.

Mest läst