Bild: Ernst Henry photography och TT. 
Bild: Ernst Henry photography och TT. 

Sonesson: Svexit gynnar inte Sverige och svenskarna

SD kräver en folkomröstning om EU-medlemskapet under kommande mandatperiod. Om partiledare Jimmie Åkesson önskar bli tagen på allvar måste fantasin om att Sverige lämnar EU slopas. MP fattade detta redan för tio år sedan. En majoritet av svenskarna är för EU-medlemskapet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är mindre än tre månader till riksdagsvalet och Sverigedemokraterna har vind i seglen. Enligt flera mätningar ser väljarna ut att prioritera invandring och integration. Det är ett drömscenario för SD.Det är därför oväntat att partiledare JimmieÅkesson i en färsk intervju väljer att ta tydlig ställning i en fråga där han har opinionen mot sig.

Han nöjer sig inte bara med att vädra sin EU-fientlighet öppet. Åkesson deklarerar att SD vill ha en folkomröstning om en "svexit" redan under kommande mandatperiod.

Att Sverige ska kasta sitt EU-medlemskap överbord är knappast en valvinnarfråga.

I maj redovisade Statistiska centralbyrån att en majoritet av befolkningen är stabilt för EU-medlemskapet.Samma månad visade Eurobarometern, som görs på uppdrag av Europaparlamentet, att svenskarna är mer nöjda med sitt EU-medlemskap jämfört med snittet för övriga medborgare i unionen. 68 procent av de tillfrågade uppgav att det är bra att Sverige är med i EU (vilket är en ökning med tre procentenheter sedan i höstas). Den sammanlagda siffran för hela unionen hamnade på 60 procent.

ANNONS

SD:s partiledare hävdar att det främsta skälet att vinka adjö till EU är överstatligheten. Han går i otakt med väljarna, 80 procent av svenskarna anser att deras röst i EU faktiskt räknas enligt Eurobarometern. Det är en siffra som ligger markant över snittet på 49 procent för hela unionen. Men andra ord verkar det finns en uppfattning bland de svenska väljarna att det går att påverka det överstatliga europeiska samarbetet.

Åkesson förespråkar diffust att nationen återigen behöver hamna i fokus. Men Sverige som nation påverkas inte negativt av att vårafolkvalda förhandlar villkor som rör EU:s mäktiga inre marknad. Tvärtom.Sverige är inte Skansen på en isolerad ö. Svensk exportindustri är starkt beroende av utvecklingen i EU som har nästan en halv miljard konsumenter.

Norge är ingen förebild. Vårt grannland deltar mot betalning i EU:s inre marknad men har noll inflytande på de reglerna som styr alltifrån miljölagstiftning till produktcertifieringar. Att vara med i den inre marknaden utan att vara medlem i EU kommer oundvikligen att innebära att vara träl under EU:s regelverk.

Brexit är inte klart ännu, men förhandlingarna röjer att det inte går att skaffa sig en bättre situation utanför unionen än innanför.De tuffa samtalen mellan London och Bryssel avslöjar att Storbritannien har en svag ställning gentemot EU och inte har mycket att sätta emot - trots att man fortfarande är en av unionens tyngsta medlemmar. Sverige, ett betydligt mindre land, skulle vara än mer sårbart.

ANNONS

Ett argument för att Storbritannien skulle överge EU var förhoppningen om att teckna egna handelsavtal. Men det verkar som att även nära allierade, som till exempel Australien, prioriterar avtal med EU framför avtal med den forna brittiska kolonialmakten.

Trots att Storbritannien ännu inte lämnat EU har osäkerheten kring utträdet redan skadat den brittiska ekonomin. Den internationella valutafonden (IMF) har pekat på att investeringsviljan är låg i Storbritannien till följd av det planerade EU-utträdet.Brexit har sugit kraft från brittisk politik och kommer att göra det i många år till. Det har infekterat den allmänna debattenoch mellanmänskliga relationer.

Samtliga svenska partier har kritiska synpunkter på EU vilket är demokratiskt hälsosamt. Det är emellertid ett faktum att det råder närmast konsensus om att Sveriges framtid finns inom unionen. Vänsterpartiet är den udda fågeln som inte sluter upp bakom EU-medlemskapet.SD kämpar för att bli accepterat av övriga riksdagspartier. Om Åkesson önskar bli tagen på allvar måste fantasin om att Sverige lämnar EU slopas. Miljöpartiet fattade detta redan för tio år sedan. Vill Åkesson bli lämnad i kölvattnet tillsammans med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ?

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt skräder inte orden på twitter om Åkesson aparta och polariserande krav på folkomröstning: ”Jag ser att SD nu vill kasta ut Sverige i samma kaos och röra som Storbritannien hamnat i. Det är att riva isär Europa, Norden och viktiga grunder också för Sveriges ekonomi.”Trots åtta år i riksdagens utskott förstår SD inte att unionsmedlemskapet gynnar Sverige och svenskarna.

ANNONS

ANNONS