RÅTTOR. På fem år har larmen till Anticimex om råttor i Göteborg ökat med 297 procent.
RÅTTOR. På fem år har larmen till Anticimex om råttor i Göteborg ökat med 297 procent.

Sonesson: Statligt stöd behövs mot råttor

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Råttor utgör ett problem på många håll i Sverige. Djuren kan sprida smitta via sin urin och avföring. Dessutom gnager de sönder elledningar och isolering. Gnagarna är extremt lättrörliga, de kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.

I höstas tog sig en stor råtta in i Gunilla Gustafssons lägenhet i Mölndal. Sjuttioåringen kontaktade Anticimex men företaget hade väntetid på en vecka. Den desperata kvinnan slog ihjäl gnagaren med ett skohorn (GP 16/10). På fem år har larmen till Anticimex om råttor i Göteborg ökat med 297 procent. Mellan januari och november i år har det inkommit 14 700 rapporter (GP 8/12).

ANNONS

Larm kommer från skolor, restauranger och göteborgare har fått besök av råttor i toalettstolen och duschbrunnen. En orsak till att allt fler råttor upptäcks av allmänheten är att byggen skrämmer upp gnagarna, som trivs under jord, när det grävs och pålas. Situationen befaras bli värre när det blir byggstart för Västlänken.

I Stockholm exploderade råttproblemet efter att giftet Racium förbjöds för två år sedan. I huvudstaden har djuren bedömts utgöra en fara för folkhälsan, särskilt för små barn som vistas på lekplatser. Förra hösten var situationen så allvarlig att Kemikalieinspektionen gav kommunen dispens för att använda bekämpningsmedlet fram till i maj. Rikliga mängder av Racium placerades ut och råttpopulationen har minskat (SVT 22/9).

Hur de fertila gnagarna ska hållas borta framöver är oklart. Ett råttpar kan ge upphov till tusen nya råttor under ett år. Kemikalieinspektionen menar att man kan byta ut papperskorgar och beskära buskage som utgör ”attraktiva boendemiljöer" för gnagarna.Gift är givetvis ingen optimal lösning för att bekämpa skadedjur men kommuner har knappast resurser att på egen hand forska fram miljövänliga och effektiva bekämpningsmedel.

En parallell kan dras till återkommande invasionen av extremt aggressiva översvämningsmygg vid nedre Dalälven. Antalet infångade mygg i området har varit bland de högsta som uppmätts i världen.Det finns biologiska bekämpningsmedel som fungerar, Bti och VectoBac, men dessa måste kommunerna ha tillstånd av bland annat Naturvårdsverket för att använda och det är inte alltid det ges. Regeringen, anförda av Miljöpartiet, predikar istället tandlösa lösningar som att låta betande kor hålla landskap öppna.

ANNONS

Politikerna i de myggplågade kommunerna har vädjat till staten om att ta ett övergripande ansvar. Detta gör de rätt i. Staten borde finansiera nationella strategier mot skadedjur. Kommuner behöver hjälp att få fram bekämpningsmetoder, som uppfyller myndigheters högt ställda krav, för att skydda människor.

ANNONS