Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Ernst Henry photography och TT. 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sonesson: Se upp när Erdogan dansar med vargar

  Det är inte bara Centern som bör höja garden när det gäller politisk påverkan från Ankara. Den allt mer auktoritäre presidenten Erdogans befinner sig på kollisionskurs med västvärlden. Grå vargarna är den militära delen av ultranationalistiska partiet MHP som samarbetar med AKP, Erdogans islamkonservativa parti.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Förra veckan uteslöt Centerpartiet i Göteborg med buller och bång sin toppkandidat Mikail Yüksel som är andranamn på riksdagslistan efter partiledaren Annie Lööf. Anledningen är hans kopplingar till turkiska ultranationalistiska Grå vargarna. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den rasistiska organisationen hyllar turkisk blodsnationalism och har en mörk historia av att attackera och mörda kurder, armenier och vänsteraktivister. Med tanke på Grå vargarnas politiska linje är partisekreterare Michael Arthursson motivering till uteslutningen av Yüksel anmärkningsvärd. ”I går fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till den högerextrema organisationen Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om”

  Om varningssignaler fanns varför har Centern inte bemödat sig med att ta reda på mer information om en kandidat som partiet placerat högt upp på valbar plats till lagstiftande riksdagen? Det är märkligt med tanke på att partiet så sent som i våras uteslöt två centerpartistiska nämndemän som inspirerades av sharia snarare än svensk lagstiftning när de dömde i ett misshandelsmål i Solna tingsrätt. Partiledare Lööf försäkrade att hårdare kontroller skulle göras av partiets företrädare och att skandalen var ”en väckarklocka”. Uppenbarligen har Lööf (C) lovat något som Centern inte har kunnat hålla.

  Alla partier bör emellertid höja garden när det gäller politisk påverkan från Ankara. Den allt mer auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdogans befinner sig på kollisionskurs med västvärlden. 

  Debattören Kurdo Baksi varnade i februari att Sverige måste inse att Grå vargarna utgör ett säkerhetshot och särskilt för personer i Sverige som flytt Turkiet. Enligt Klas Grinell, som forskat om turkisk politik, har presidenten under senare år närmat sig Grå vargarnas syn på politik och de har i sin tur närmat sig Erdogan (GP 22/8).

  Tidningen The Economist konstaterade i juli att Turkiets ultranationalister upplever goda tider och har presidentens öra. Grå vargarna är den militära delen av nationalistiska partiet MHP som fick över 11 procent i parlamentsvalet i juni. Erdogans islamkonservativa parti AKP vann inte egen majoritet i parlamentet och är fortsatt beroende av MHP:s stöd. MHP påverkar den politiska dagordningen och har getts ökad makt över den turkiska statsförvaltningen. 

  MHP utmärks av extrem kompromisslöshet när det gäller Turkiets kurdiska minoritet - både i och utanför landets geografiska gränser. För två år sedan röstade turkiska parlamentet igenom ett förslag som förbjuder användandet av orden ”Kurdistan” och ”armeniska folkmordet” i parlamentet. Förbudet grundar sig i att AKP och MHP vill strypa oppositionspartiernas argumentation i kammaren. 

  Sverige har en stor diaspora av kurder och kristna med rötter i Mellanöstern som engagerat sig politiskt. Sverige har erkänt Palestina som stat och svenska partier som även kräver ett fritt och självständigt Kurdistan motarbetar den turkiska statens intressen. Turkiet vill inte heller att Sverige officiellt erkänner massakern 1915 i Osmanska riket på över en miljon kristna armenier, assyrier/syrianer och greker som folkmord. Övergreppen tömde det dåvarande osmanska Turkiet på så gott som hela den kristna befolkningen. 

  När islamkonservativa president Erdogan dansar med ultranationalistiska grå vargar finns det anledning att se upp - även i Sverige.