Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Ernst Henry photography(Jenny Sonesson) och TT (Elisabeth Dahlin ny BO). 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sonesson: Rädda Barnen har inte värnat barnperspektivet

  Regeringen har utsett Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin till ny barnombudsman. Det är ett olyckligt beslut med tanke på hennes agerande när det gäller ensamkommande unga och ålder. Sverige förtjänar en BO som förmår att värna barns rättigheter även när känslostormar blåser.
  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  I årets valrörelse har 9 000 vuxna afghaner hamnat i det mediala blickfånget. Regeringens lagförslag som ger afghanerna rätt att stanna i Sverige, trots att de saknar skyddsskäl, har seglat upp som samhällsdebattens mest laddade fråga.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nyligen presenterade Expressen den hittills största kartläggningen av gruppen som berörs av lagförslaget: 99,4 procent är män, 0 procent hade giltiga ID-handlingar när de sökte asyl och 78 procent fick åldern uppskriven till 18 år av Migrationsverket vid beslutstillfället. Det betyder att dessa personer prövades som vuxna eftersom de inte lyckades göra sannolikt att de var barn.

  Denna granskning hade behövts långt tidigare. Samtidigt är den inte mindre viktig nu. Löst tyckande har hämmat diskussionen om Sveriges mottagande av ensamkommande unga. Organisationen Rädda Barnen är, tyvärr, ett exempel på en aktör som har bidragit till det snedvridna debattklimatet. Det är symptomatiskt att regeringen väljer att belöna organisationens generalsekreterare.

  Den 18 maj utsågs Elisabeth Dahlin till ny barnombudsman, med start i september, och blir chef för den statliga myndigheten med samma namn. Med tanke på att barnombudsmannen (BO) är remissinstans och har till uppgift att föreslå lagändringar är det olyckligt att just Dahlin får jobbet. I egenskap av generalsekreterare för Rädda Barnen har hon motverkat att skillnad på barn och vuxna görs genom att ifrågasätta att åldersfusk förekommer bland asylsökande. 

  För tre år sedan uppmärksammade Agenda att Sverige tagit emot en tredjedel av de ensamkommande barn som sökt sig till Europa. I programmet hävdade Dahlin att: "Det är lite grann den här råttan i pizzan-frågan, det går mycket myter i sociala media om alla de här vuxna som ska finnas bland barnen." Hon påstod i samma inslag att drivkraften att ljuga om sin ålder i asylprocessen är väldigt överdriven. 

  Jonas Andersson, ungdomspedagog i Skellefteå kommun som jobbat med ensamkommande unga i över ett decennium och som numera kandiderar till riksdagen för SD, bemötte Dahlin i ett debattinlägg. Andersson uppgav att han i sin professionella roll stött på många som varit uppenbart vuxna och att flera av dessa i efterhand bekräftat att de utgivit sig för att vara minderåriga.

  Dahlin valde att inte bara angripa Andersson utan även publicisten Svenska Dagbladet i sin replik. Skvaller, rykten och lögner inte hör hemma i en seriös debatt påpekade hon. Dahlin skrev: ”Vad som däremot är ett "råttan i pizzan"-problem är de upprepade påståendena om att en majoritet av barnen i själva verket skulle vara vuxna… Det är mycket oroande att rena sakfel fått en så stor spridning”. Rädda Barnens ord väger tungt, bara i Sverige har organisationen över 75 000 medlemmar.

  Drygt tre år senare avslöjar Expressen att nästan 80 procent av de 9 000 ensamkommande afghanerna fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Det indikerar att felaktiga åldersuppgifter har förekommit. Resurser ämnade för barn har använts av vuxna. Till exempel har redan överbelastad socialtjänst och BUP fått ansvar för fler klienter än vad som är rimligt. Barn har placerats med vuxna på HVB-boende. Rädda Barnens faktaresistens har medverkat till detta. Sverige förtjänar en analytisk och ödmjuk barnombudsman som förmår att värna barns rättigheter även när känslostormar blåser.