Sonesson: Pröva asyl utanför EU

Sveriges statsminister bör inte på förhand avfärda förslaget om att EU ska driva mottagningscenter för flyktingar i Afrika. En fråga som diskuteras på toppmötet om migration denna vecka.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I början av februari meddelade Mette Frederiksen, partiledare för danska socialdemokraterna, att hennes parti vill att asylansökan endast ska kunna göras i danskdrivna flyktingläger i Nordafrika och Mellanöstern. Kritiken från systerpartiet i Sverige lät inte vänta på sig.

Statsminister Stefan Lövfen sågade förslaget och uppgav att han inte förstod hur danskarna skulle genomföra detrentpraktiskt. Löfven uttalade att han hade svårt att tro att Sverige skulle gå med på något liknande.

Frågan är om Sveriges röst kommer vara lika avvisande under toppmötet som äger rum på torsdag och fredag denna vecka i Bryssel? Unionens stats- och regeringschefer samlasdåför att diskutera migration. De danska socialdemokraternas idé om att outsourca delar av asylprocessen till stater utanför EU är numera ett konkret förslag från Europeiska rådet.

ANNONS

Enligt läckta dokument kommer mottagningscenter i Afrika att läggas fram på förhandlingsbordetavrådet.

Syftet är att sortera ekonomiska migranter från personer som har behov av internationellt skydd, undan krig och förföljelse, och förhindra livsfarliga resor över Medelhavet.

Samvetslösa smugglare lockar människor till Europadär de fåravslag på sina asylansökningar. Erfarenheten visar att åtskilliga av dem går under jorden i EU. Bland stater som är aktuella att samarbeta med nämns transitländer som Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Niger och Tunisien.

Redan innan toppmötet har Frankrikes liberale president Emmanuel Macron och Italiens nyvalde premiärminister Giuseppe Conte, fråndet populistiskapartietFemstjärnerörelsen(M5S), öppet gett förslaget stöd. De har båda lyft fram behovet av att unionen initierar denna typ av verksamhet på den afrikanska kontinenten för att motverka illegal migration.

Den febrila aktiviteten för hur EU ska hantera asylpolitiken handlar även om inrikespolitik. Denbrännhetafrågan ger nämligen avtryck i land efter land. Den har redan skapat sprickor i den regeringskoalition som styr EU:s ekonomiska motor Tyskland.

Förbundskansler Angela Merkel är under hård press av sin regeringspartner bayerska CSU som kräver att asylsökande som registrerats i ett annat EU-land ska direktavvisas vid den tyska gränsen. Om inte Merkel får fram en gemensam europeisk lösning före den 1 juli hotar CSU att driva igenom förslaget på egen hand, och därmed försätta den tyska regeringen i gungning. CSU nafsas i hälarna av högerpopulistiska Alternativ för Tyskland. I oktober är det delstatsval i Bayern.

ANNONS

Även i Italien påverkar migrationen inrikespolitiken. Landet har, likt EU-medlemmen Malta, stängt sina hamnar för inkommande skepp med flyktingar. När skeppet Aquarius, med 600 passagerare ombord, för någon vecka sedan tvingades lägga omsinkurs till Spanien skapades rubriker över hela Europa.

Nytillträdde inrikesminister Matteo Salvini, partiledare för invandringsfientliga Lega (tidigare Lega Nord), har deklarerat att de stängda hamnarna är en taktik för att pressa andra EU-länder att ta emot asylsökande. Till exempel Macrons ovilja att öppna den franska dörren för att avlasta Italien har väckt irritation.

Det tuffa tilltaget har snabbt belönat Lega i opinionsmätningar och partiet utmanar nu koalitionspartnern M5S i popularitet. I ett land som ständigt har nyval kan det inte uteslutas att Italiens nästa premiärminister heter Matteo Salvini. Nationalistiska och separatistiska Lega är inte bara kritiskt till Italiens deltagande i euron utan även till EU-medlemskapet.

Det som sker i Italien och Tyskland men även i Sverige med SD:s toppnoteringari opinionsmätningarnavisar på migrationens sprängkraftoch att frågankan få konsekvenser ända upp till EU-nivå. Om europiska väljares missnöje negligeras göder detpartiersom inte bara vill strama upp flyktingmottagandet utan även ifrågasätter europasamarbetet.Europa behöver en långsiktigt fungerande och ordnad migrationspolitik. Därför görLöfven (S)klokt i att ödmjukt lyssna på vad hans europeiska kollegor, däribland Macron, har att säga på toppmötet. Sveriges statsministerbör inte på förhand avfärdaförslaget med mottagningscenter för asylsökande i Afrika.

ANNONS
ANNONS