Bild: Ernst Henry photography och TT
Bild: Ernst Henry photography och TT

Sonesson: Moderaterna talar med kluven tunga

Ulf Kristersson (M) vill inte ta en kopp kaffe med Jimmie Åkesson (SD) och prata om en sakfråga där de tycker lika. Men i Europaparlamentet sitter Moderaterna sedan många år i samma partigrupp som ökända ungerska regeringspartiet Fidesz. Är Moderaternas värderingar olika i Sverige och Bryssel?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På söndagskvällen möttespartiledarna för debatt i SVT:s ”Agenda".Fyra ämnen avhandlades varav ett var migration. Ulf Kristersson (M) var glasklar med att hans parti stävar efter att Sverige ska föra en stram och ansvarsfullmigrationspolitik. Den obesvarade fråganär hurden moderata politikenska genomföras.

I slutet av april möttes Moderatledaren och Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson för första gången i en tv-sänd debattduell i samma program. Ämnet var även då Sveriges migrationspolitik. Kristersson (M) stängde bestämt dörren för samtal med SD: ”Jag vill inte förhandla med Sverigedemokraterna för att jag i grund och botten tror att jag inte delar rätt många av de värderingar som Jimmie Åkesson står för.”

ANNONS

Detta fick Åkesson att dra paralleller till konflikten på Koreahalvön och han påpekade att Nord- och Sydkorea kan förhandla. Men manbehöver inte bege sig ända bort till östra Asien för att ställa sig frågande till Moderaternas höga moraliska svansföring.Det räcker med att sätt sig på ett plan till Belgiens huvudstad eller franska Strasbourg.

I Europaparlamentet ingår Moderaterna (och svenska KD) sedan decennier i mäktiga EPP, European People's Party, som samlar konservativa och liberalkonservativa partier av olika nyanser. EPP är parlamentets största grupp och har också stort inflytande. Kansler Angela Merkels tyska CDU är medlem liksom Luxemburgs kristdemokratiska parti som EU-kommissionens ordförande Juncker tillhör.

En vida mer kontroversiell medlem är Fidesz, det parti som leds av Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Regeringspartiet har gång på gång fått svidande internationell kritik bland annat för sin sträva att öka statens kontroll över domstolar och medier. Fidesz är ökända för att spridaantisemitism och hetsmot muslimer.

Sedan många år har det på goda grunder ifrågasatts varför EPP inte slänger ut Fidesz ur partigruppen. De svenska moderaterna har märkligt länge duckat för frågan. Europaparlamentariker Gunnar Hökmark (M) drev inte uteslutning under sin tid som vice ordförande i EPP mellan 2009 till 2014.

Ungerns förre EU-kommissionär, socialdemokraten László Andor, anklagade i början av april EPP för att ge Orbán skydd för sina omstridda åsikter. Manfred Weber, nuvarande ordförande för EPP, hyllade för en tid sedan Fidesz stenhårda migrationspolitisk under ett besök i Budapest (The Guardian 5/4).

ANNONS

Fidesz är ett utpräglat nationalistiskt parti och Orbáns verbala angrepp på EU blir allt grövre. Varför han själv vill vara med i EPP, som i sitt politiska DNA står upp för unionen som en garant för fred, är en gåta.Åtskilliga av Europasamarbetets arkitekter var borgerliga kristdemokratiska politiker som Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi och Robert Schuman. De hade upplevt världskrigens vansinne och var besjälade av att knyta Europas nationalstater samman för atthindra framtida väpnade konflikter.

Det borde således finnas ett ömsesidigt intresse mellan Fidesz och EPP att en skilsmässa äger rum.Partigrupperna är Europarlamentets väloljade kugghjul och kan liknas vid partier som bygger på en värdegemenskap. Det är mellan grupperna som förhandlingar sker. EPP har kansliresurser, organiserar hur medlemmarna ska rösta i plenum via röstlistor, fördelar talartider och poster i utskotten.

Från svensk horisont behöverfrågan ställas varför Moderaterna i åratal har tolererat Fidesz kompanjonskap i en partifamilj som fattar tunga politiska beslut om Europas framtid.Det framstår helt enkelt som underligt att Moderatledaren samtidigt inte ens kan ta en kopp kaffe med Jimmie Åkesson (SD) och förutsättningslöst tala om en angelägen sakfråga, migration, där deras partier uppenbarligen har en samsyn.

Moderaterna bör varken sitta i partigrupp eller regering med nationalistiska EU-fientliga partier som Fidesz eller Sverigedemokraterna. Däremot måste Moderaterna kunna förhandla med alla folkvalda partier i Sveriges riksdag för att förverkliga den egna utlovadepolitikenoch vårda sina väljares förtroende.

ANNONS

ANNONS