Bild: Bild: Ernst Henry photography och TT. 
Bild: Bild: Ernst Henry photography och TT. 

Sonesson: Lyssna när Sahlgrenskas sjuksköterskor larmar!

Anställda på Sahlgrenska varnar för ett krisartat läge som närmar sig katastrof. Det drabbar patienter. Det är livsviktigt att sjukhusets ledning vårdar relationen till sin personal bättre och även samhällskontraktet. Besparingar kan bli dyrt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Livet är skört. Du, jag och våra anhöriga kan alla råka illa ut och behöva sjukvård. Det kan handla om smygande sjukdomar men även plötsliga olyckor. Som patient är man ofta utlämnad.Därför är rapporteringen från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg oroande. I en rad artiklar har GP beskrivit hur ett okänt antal vårdplatser och hundratals tjänster ska bort för att säkra kommande budget. Personalen slår nu larm om konsekvenserna.

Sjuksköterskan Sharzad Hashemi som jobbar på akuten beskriver en kaosartad situation.”Vi är nästan i katastrofläge redan nu. I måndags hade vi 19 patienter som skulle in på vårdavdelningar då de hade legat på akuten i över 20 timmar, flera av dem i uppemot 30 timmar. Men det finns inga platser”.Samtidigt som de anställda måste ta hand om patienterna som väntar på vårdplatser kommer fler hjälpsökande till akuten. Hashemi uppger att den pressade personalen missar att ge mediciner och mat. Ingen tid finns för att hjälpa svårt sjuka till toaletten, istället får de kissa på sig.

ANNONS

I samma artikel vittnar Souhaila Omidi och Natalie Dos Santos Gustafsson, sjuksköterskor på en medicinsk akutvårdsavdelning, om ständiga överbeläggningar på grund av att det saknas vårdplatser. Patienterna ska egentligen bara ligga inne på avdelningen tre dygn men blir kvar för det går inte att slussa dem vidare. Det är stopp i systemet.

Denna ledarsida tog redan för ett år sedan upp Sahlgrenskas brist på vårdplatser. I en text uppmärksammade jag Socialstyrelsens statistik gällande väntetider på landets akutmottagningar. Sahlgrenska hade då återigen kvalat in på en bottenplacering.En ansvarig chef inom Sahlgrenska uppgav redan då att en orsak till de långa väntetiderna var för få vårdplatser. Patienter tvingades kvar på akuten där de måste tas om hand av akutpersonalen, samtidigt som vårdavdelningar stod tomma och operationssalar oanvända. Orsaken beskrevs som arbetsgivarens oförmåga att bemanna med tillräckligt många sjuksköterskor och i synnerhet specialistsjuksköterskor (GP 30/11 2017).

För två år sedan larmade fyra fackförbund på Sahlgrenskas akutavdelning att arbetsbelastningen var ohållbar och anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Sjukhuset svarade att det var svårt att rekrytera sjuksköterskor till vårdplatserna. Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska, Monika Djurner, höll inte med: ”Många sjuksköterskor har sagt upp sig. Det är fortfarande ganska lätt att få hit sjuksköterskor, men det är en helt annan sak att få dem att stanna kvar” (Dagens Medicin 22/12 2016).

ANNONS

Sjuksköterskor är oumbärliga för att lösa vårdens flaskhalsar. Flera av sjuksköterskorna som GP:s nyhetsredaktion talat med uppger att de nu överväger att sluta sina anställningar. Ingen av dem skulle själv vilja söka vård på Sahlgrenska. Det är en varningssignal att ta på allvar.Det råder ingen brist på utbildade sjuksköterskor i Sverige. Det finns däremot en brist på schyssta arbetsgivare. Därför väljer tusentals sjuksköterskor att vara verksamma utanför vården. Det är livsviktigt att Sahlgrenskas ledning vårdar relationen till sin personal bättre ochäven samhällskontraktet. Besparingar kan bli dyrt.

ANNONS