KATT. Hemlösa katter lider svårt av vinterkylan men bara vissa av dem har turen att tas om hand av katthem som den här katten. 
KATT. Hemlösa katter lider svårt av vinterkylan men bara vissa av dem har turen att tas om hand av katthem som den här katten. 

Sonesson: Lagen måste skydda katter bättre

Få svenskar jämför hundar med vargar och anser att pudlar kan sova i det fria, att taxar är förmögna att hitta sin egen föda och att labradorvalpar mår bra av att växa upp utomhus. Alla katter som vistas ute, på egen tass, måste kastreras så det inte blir ännu fler hemlösa katter.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ingen vet exakt hur många hemlösa katter som finns i vårt land men en sak är säker: de är för många. Svenska Kattskyddsförbundet SVEKATT, som är en nationell sammanslutning av katthem och katthjälpsorganisationer, bedömer att det finns runt 100 000 katter i Sverige som ingen tar hand om.

Den yttersta anledningen till att det finns så många hemlösa katter är att katten har låg status som husdjur jämfört med hundar. Kattungar ges bort gratis eller säljs för småsummor och därför skaffar alltför många en kisse utan att tänka igenom beslutet. Katter tillåts springa vind för våg, para sig fritt och föda kull på kull. En fertil katthona kan få två kullar om året med fler än sex ungar i varje. En kattpopulation växer därför oerhört snabbt.

ANNONS

Kattungar som föds utomhus av en hemlös mamma har ytterst små chanser att överleva till vuxen ålder. De dukar ofta under av sjukdomar, svält, parasiter, olyckor och köld. Det kan räcka med några få minusgrader för att en katt ska få förfrysningsskador på öron och tassar. Tillräckligt många ungar överlever dock alla umbäranden och blir föräldrar till ännu fler katter.

Ideella katthem runt om i landet gör fantastiska insatser, med små ekonomiska medel, men kan bara ta hand om en bråkdel av alla samhällets olycksmissar. Katter som inte växt upp med människor blir dessutom skygga och kan vara svåra att hitta hem till.

Det finns tyvärr okunskap om katter inom politiken vilket gett konsekvensen att lagstiftningen har brister. Synen på ägaransvaret för det enda kattdjur människan framgångsrikt domesticerat måste förändras.Det existerar dock vissa bestämmelser om kattägande. Till exempel är det förbjudet enligt Jordbruksverkets regler att låta en katt vistas på balkong utan att uteplatsen är inklädd i skyddsnät. Bisarrt nog finns inga krav på kastrering fast katter är så extremt fruktsamma.

I lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) finns reglerat vilket ansvar ägaren har vid hållandet av dessa djurslag. Tidigare riksdagsledamoten Solveig Hellquist (FP) motionerade flitigt under sin tid i riksdagen, för drygt två mandatperioder sedan, om att lagen bör skärpas så att liknande krav ställs på kattägare som på hundägare. Hellquist krävde bland annat att det börbli ett slut på att katter tillåts föröka sig fritt. Tyvärr fick hon inte gehör för sin linje.

ANNONS

Lagen måste börja kräva att alla katter som vistas utomhus på egen tass ska kastreras (veterinär använder begreppet kastrering för både hanar och honor). Ett avelsdjur bör i första hand hållas inomhus och i rastgård. Om avelskatten ska röra sig fritt måste den utrustas med hormonchip eller ges p-piller.

Begreppet ”vildkatter” ska undvikas om hemlösa katter. Tamkatten Felis catus började tämjas för tiotusen år sedan och ska inte förväxlas med arten vildkatt Felis silvestris som inte är beroende av människans omvårdnad för sin överlevnad. Få svenskar jämför hundar med vargar och anser att pudlar kansova i det fria, att taxar är förmögna att hitta sin egen föda och att labradorvalpar mår bra av att växa upp utomhus. Lagen måste skydda katter bättre.

ANNONS