Bild: Ernst Henry photography
Bild: Ernst Henry photography

Sonesson: Låt inte MP stjälpa planer på utvinning av viktiga metaller

Sverige har rika fyndigheter av sällsynta metaller som behövs för grön teknik. S vill utvinna. MP vill däremot lägga krokben. Detta är ännu ett exempel på att verklighetsfrånvända MP inte ska sitta i regeringen. Framtiden finns i svensk berggrund.Dessa ämnen är nödvändiga för Sveriges klimatambitioner och gör oss mindre beroende av diktaturens Kina och krigshärden Kongo.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Smarta mobiler, surfplattor, datorer och annan teknik är numera en del av vår vardag. Dessa prylar skulle inte fungera utan sällsynta jordartsmetaller. Dessa ämnen är även oumbärliga i tillverkningen av vindkraftverk, batterier till elfordon och annan grön teknik som efterfrågas globalt i allt högre grad.

Kina står för lejonparten av världens utvinning av sällsynta jordartsmetaller, 97 procent, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det gör andra länders industrier, som behöver metallerna, både beroende och sårbara. Inte minst i EU behövs fler fyndigheter för att säkra försörjningen. Om leveranserna från Kina av olika anledningar sinar eller stryps får det negativa konsekvenser för världsekonomin.

ANNONS

Det har visat sig att Sverige har tillgångar av olika typer av så kallade innovationskritiska metaller. I en färsk rapport från SGU skriver myndigheten att det finns stor potential för prospektering i Sverige efter många eftertraktade råvaror som grafit, litium, volfram och kobolt. Krigshärden Kongo står idag för 65 procent av världens koboltproduktion, ofta med barn som arbetskraft under förskräckliga förhållanden. Kobolt är viktigt när det gäller tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar.

Förra veckan fattade regeringen beslut om att SGU ska undersöka möjligheterna för utvinning av dessa metaller i Sverige. Bergslagen står i fokus, både när det gäller möjligheter till ny brytning och om det går att utvinna nya metaller från befintligt gruvavfall enligt pressmeddelande från regeringskansliet. Två andra geografiska områden som SGU vill kartlägga är Norrbotten och Skelleftefältet.

Det är oklart när i tiden en större industriell produktion skulle kunna bli verklighet men näringsminister Mikael Damberg (S) är entusiastisk. Han hoppas att kartläggningen ska sätta ljuset på vilka unika tillgångar Sverige har.Den planerade batterifabriken i Skellefteå kräver stora kvantiteter av en del av dessa metaller och blir i nuläget helt beroende av import.

I en annan del av regeringskansliet sitter paradoxalt nog samtidigt miljöminister Karolina Skog (MP) och skriver på ett lagförslag som innebär ett förbud mot utvinning av uran.Om det blir verklighet skulle det effektivt stoppa prospekteringsföretagen. Uran, som används som bränsle i kärnkraftverk, samexisterar nämligen ofta med många batteri- och sällsynta jordartsmetaller.

ANNONS

Flera tunga remissinstanser motsätter sig förslaget från Miljödepartementet som gått via Naturvårdsverket. Luleå tekniska universitet (LTU), Sveriges främsta lärosäte i gruvfrågor, är glasklara i sitt remissvar: ”Ett förbud mot prospektering och provbrytning av uran kan därför begränsa möjligheten till försörjning av metaller som behövs i t ex verkstadsindustrin och vid omställningen till ett hållbart energisystem, och istället kräva import härav.” Även Chalmers tekniska högskola i Göteborg framför liknande kritik i sitt remissvar och påpekar att Sverige redan har stark lagstiftning när det gäller miljöhänsyn vid gruvbrytning.

Socialdemokraterna måste sätta ner foten och tillåta uranbrytning i Sverige. Det är fullständigt orimligt att Miljöpartiet ska få lägga krokben för utvinning av råvaror som inte bara är viktiga för svensk industri.Ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är det avgörande att demokratier görs oberoende av diktaturens Kina och andra odemokratiska länder. Dessa ämnen är dessutom förutsättningar för omställning till grön teknik och Sveriges klimatambitioner. Mikael Damberg (S) har helt rätt som slår fast att framtiden finns i svensk berggrund.

ANNONS