Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Ernst Henry photograpy

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sonesson: Låt företag lindra akuta förskolekrisen

  Hundratals förskoleplatser saknas i Göteborg de kommande åren. Orsaken är usel framförhållning av rödgröna majoriteten. Privata aktörer uppger att de kan ordna barnomsorg men anlitas inte. Det är ett svek mot skattebetalarna.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Hundratals förskoleplatser saknas i Göteborg de kommande åren. Skolinspektionen har riktat svidande kritik mot att staden misslyckats med att erbjuda förskoleplats inom fyra månader, vilket lagen kräver. Orsaken är usel framförhållning av ansvariga politiker. Att befolkningen växer är knappast en överraskning. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ställer nu de rödgröna politikerna mot väggen. De tre borgerliga partierna har till kommunstyrelsen yrkat på en rad förslag för att avhjälpa krisen på lång och kort sikt. Man vill bland annat att stadsledningskontoret kontaktar fristående aktörer för att se om fler förskoleplatser kan erbjudas via dem. 

  Redan i höstas föreslog ledarsidan att privata aktörer måste anlitas för att ordna barnomsorg i Göteborg. I oktober uppgav flera bemanningsföretag att de snabbt kunde förse förskolor med lämplig personal, bara de får uppdrag (GP 26/10 2017). Tyvärr verkar de rödgröna sitta på händerna fast dessa företag bara är ett telefonsamtal bort. ”De rödgröna borde ringa runt till varje fristående aktör. Men de är handlingsförlamade” sa Moderaternas kommunalråd Kristina Tharing nyligen (GP 4/2).

  När förskoleplatser saknas kan en del föräldrar koppla upp sig och försöka jobba fast de hanterar småttingar (vilket riskerar att gå ut över såväl arbetsuppgifter som barn). Många yrken har dock inte den möjligheten överhuvudtaget: sjuksköterskor, lärare och poliser. Listan kan göras lång. När personal måste vara hemma och ta hand om sina barn istället för att vara på jobbet får det givetvis konsekvenser för andra.

  De rödgröna slår sig för bröstet och kallar sig feminister men struntar uppenbarligen i hur viktiga förskolor är för jämställdheten. Fungerande barnomsorg är avgörande för att mammor och pappor inte ska betraktas som osäkra kort av arbetsgivare. Brist på förskolor drabbar särskilt de som är ensamma med föräldraansvaret. Oftast mödrar som redan har det tufft. 

  Vänstern måste övervinna sitt ideologiska motstånd till privata aktörer. Visst, bemanningsföretag kostar men det gör även föräldrars jobbfrånvaro och det faktum att ordinarie förskolepersonal nöts ner när de överbelastas. Ytterst drabbas förskolebarnen som förtjänar en trygg och stimulerande miljö. 

  Lärarförbundet har tidigare varnat för att många medlemmar är allvarligt oroade över arbetsmiljön i förskolorna i Göteborgs stad. Det handlar framförallt om den stress personalen känner vid underbemanning och när de upplever att de inte kan garantera barnens säkerhet. Frustrationen är stor och spär på sjukskrivningarna och det pedagogiska uppdraget blir lidande.

  Bristen på förskoleplatser kostar på för familjer men även för samhällsekonomin. Den politiska majoriteten klarar inte av att leverera barnomsorg, som är basal samhällsservice, på grund av dålig planering. Om de rödgröna framöver vägrar att anlita företag, som är villiga att hjälpa till att lindra krisen inom förskolan, blir sveket mot skattebetalarna ännu större.