Sonesson: Kusinäktenskap är del av hedersförtrycket

Alicia från Göteborg tvingades gifta sig med sin äldre kusin när hon bara var 12 år. Ett år senare blev hon mamma. Svenska myndigheter behöver inse att kusinäktenskap utgör del av hedersförtrycket och måste bekämpas. Barn till kusiner löper även ökad risk att födas med missbildningar, sjukdomar och att dö i förtid.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Alicia från Göteborg var 12 år när hon giftes bort. På bröllopsfotot står hon på en pall bredvid sin 25-årige make, som också är hennes kusin, för att utjämna längdskillnaden. Alicia har berättat att maken sedan utsatte henne för våldtäkter som gav henne blodiga skador i underlivet (GP 25/1).

Tretton år ung föder Alicia tvillingar på Östra sjukhuset i Göteborg. Socialtjänsten kopplas in men blundar. Något år senare sänder Alicias föräldrar dottern och barnbarnen till Irak där svärsonen väntar. Till slut lyckas Alicia genomdriva en skilsmässa och återvänder till Sverige. Men till ett högt pris. Tvillingarna, som är svenska medborgare, hålls kvar hos sin far. Alicia fortsätter ändå formellt vara svensk vårdnadshavare.

ANNONS

Nu, tio år senare, vill mannen som våldtog Alicia flytta till Sverige med sönerna. Svenska myndigheter är behjälpliga. Alicia förlorade nyligen vårdnaden efter en dom iStockholms tingsrätt. Hennes förövare blir istället ensam vårdnadshavare till pojkarna. Motiveringen är att det är han som tagit hand om barnen fram tills nu. Domen är skrämmande läsning. Brottsofferperspektivet lyser med sin frånvaro liksom kunskap om hedersförtryck.

I domen hävdar mannen att ingen hederskultur förekommit, tvärtom inledde parterna frivilligt sitt förhållande. Han uppger att han inte visste att Alicia var ett barn när det gifte sig. Påståendet luktar lögn. Alicia är hans kusin, vilket år hon föddes borde rimligen vara känt i släkten eller i alla fall inte svårt att informera sig om. Dessutom var hon så liten att en pall ställdes fram när bröllopsfotot togs.

Hur kan en svensk domstol år 2018 anse att en man som med öppna ögon tagit sig en barnbrud och snabbt gjort henne gravid är den lämpligaste vårdnadshavaren till två minderåriga? Domen sänder en uppgiven kulturrelativistisk signal. Stockholms tingsrätt sviker inte bara Alicia utan alla flickor som tvingas in i äktenskap.

Svenska myndigheter måste börja inse att kusinäktenskap allt för ofta utgör en del av arkaiskt hedersförtryck. Denna ledarsida har tidigare uppmärksammat att varken Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten befattar sig med kusingifte (20/11 2017).

ANNONS

Att gifta sig med sin kusin är lagligt i Sverige och de flesta andra länder. Men bara för att något är tillåtet betyder det inte att det är harmlöst. Det finns en rad svenska exempel på att kusingifte och hedersförtryck går hand i hand.

Fadime Sahindals föräldrar krävde att dottern, likt sina äldre systrar, skulle gifta sig med någon av kusinerna i Turkiet (SVT 18/1 2017). Hon vägrade och blevsenareskjutentill dödsav sin far i Uppsala. I höstas dömdes ett föräldrapar av Västmanland tingsrätt för att ha fört sin dotter till irakiska Kurdistan och där tvingat 19-åringen in i äktenskap med hennes kusin.

Det är inte bara flickor som drabbas. Arkan Asaad, född 1980 ochsomflyttade till Sverige som liten, blev i sena tonåren hjärntvättad av släkten att gifta sig med sin kusin i Irak. Han har skrivit om sitt trauma, ur en mans synvinkel, i debutboken ”Stjärnlösa nätter” (Nordstedts 2011).

Mycket pekar således på att kusinäktenskap ärett fenomen somförtjänar atttaspå allvar. Det kan vara fråga om tvångsäktenskap inom en och samma släkt. Urstark social kontroll i kombination med hot om våld gör det omöjligt för paret att vägra giftemål. Dessa brottsoffer måste synliggöras så att rättsväsendet kan kopplas in. Både vårdpersonal och socialtjänst är ålagda att upptäcka våldsutsatthet.

ANNONS

Det finns ävenmedicinsk evidens att barn till föräldrar som är släktingar, i synnerhet om kusingifte praktiserats i generationer inom samma släkt, löper ökad risk att födas med svåra missbildningar, genetiska sjukdomar och att dö i förtid. I den erkända medicinska tidskriften The Lancet presenterades 2013 en brittisk studie som visar att risken för medfödda missbildningar fördubblas om fadern och modern är kusiner.

Sverige borde undersöka hur andra länder, till exempel Storbritannien och Norge, som uppmärksammar kusingifte som folkhälsofråga arbetar förebyggande. Regeringen måste skyndsamt ge Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten uppdrag att bekämpa kusinäktenskapen. Allt för många unga i Sverige riskerar att dela Alicias öde.

ANNONS