Bild: Ernst Henry photography och Göteborgs Kex. Bagaren Robert Cruickshank som startade upp Göteborgs Kex i slutet av 1800-talet  var från Glasgow. De recept som han använde i Kungälv kom troligen från hans skotska mammas receptsamling.
Bild: Ernst Henry photography och Göteborgs Kex. Bagaren Robert Cruickshank som startade upp Göteborgs Kex i slutet av 1800-talet  var från Glasgow. De recept som han använde i Kungälv kom troligen från hans skotska mammas receptsamling.

Sonesson: Kakor känner inga gränser

I över hundra år har svenskar njutit av bakverk från Göteborgs Kex. Nyligen kom beskedet att produktionen ska flyttas till Lettland. Facket varnar för att åtskilliga svenskar inte vill köpa kakorna och kexen om de gräddas utomlands. Samtidigt bakar fabriken i Kungälv till norska och finska konsumenter som inte protesterar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

De flesta svenskar har knaprat på Ballerina, Guld Marie, Singoalla, Smörgåsrån, Brago och Kung Oscars Pepparkakor från Göteborgs Kex.Mariekex är en riktig trotjänare som funnits i sortimentet sedan fabriken startades 1888 vid Nordre älv i Kungälv. Ballerina med sin nougatfyllning blev snabbt en framgång vid lanseringen 1963 och är Sveriges mest sålda kaka.

Nyligen kom det ledsamma beskedet att fabriken i Kungälv ska flyttas till Lettland. Runt 350 medarbetarna berörs och Livsmedelsarbetareförbundet är kritiska till ägaren Orklas beslut. Sedan 1994 ingår Göteborgs Kex i den norska koncernen. I ett pressmeddelande skräder förbudets ordförande, Eva Guovelin, inte orden.Facket hävdar att Orkla stirrat sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser från den kunskap som finns hos de anställda i Kungälv.

ANNONS

Livsmedelsarbetareförbundet varnar för att det finns risker i samband med företagsflyttningar inom livsmedelsbranschen. Produkterna kan börja smaka annorlunda mot tidigare och en annan fallgrop är varumärkens identitet. Facket skriver i pressmeddelandet att: ”Orkla har salufört Göteborgs kex som hela Sveriges kakfabrik. Att då inte ha produktion i Sverige kan påverka konsumenterna rejält.”

Men kräver kak- och kexkonsumenter verkligen att bakverk måste tillverkas på en viss geografisk plats? Det som talar mot Livsmedelsarbetareförbundets teori är att deras medlemmar i fabriken i Kungälv bakar till både norska och finska marknaderna men under etablerade varumärkena Saetre Kjeks respektive Kantolan Keksi. Norska och finska konsumenter verkar inte ha slagit bakut över att deras favoritbakverk sedan åratal gräddas i Sverige.

Kantolan Keksi är fortfarande ett av Finlands största varumärken för kexliknande produkter.Norska Sætre Kjeksfabrik grundades 1883 på på Sætre gård nära Oslo. På 1920-talet slog företaget sig samman med några konkurrenter och blev tillsammans Norges ledande kexproducent. Vid flera tillfällen byggdes fabriken ut men år 2000 flyttades hela produktionen till Sverige. Det har gått snart två decennier och det norska varumärket har uppenbarligen överlevt.

Fram till 2022 kommer det att fortsätta dofta nybakat i centrala Kungälv, sedan går flyttlasset till andra sidan Östersjön. Orkla försvarar sitt beslut med att man redan har kexproduktion i Riga. Koncernen vill investera i en större fabrik och koncentrera tillverkningen till en plats för att säkerställa sin konkurrenskraft.

ANNONS

Orkla har gjort en krass ekonomisk kalkyl och det drabbar anställda i Sverige och deras familjer men även Kungälv kommun som förlorar viktiga arbetstillfällen. Men vi får inte glömma att det var samma osentimentala tankegångar som ledde till att Saetre Kjeks lade ner sin fabrik i Norge och flyttade tillverkningen utomlands, vilket gynnade Kungälv.I över hundra år har svenska folket njutit av kex och kakor från Göteborgs Kex. Chansen är stor att vi gör det även i fortsättningen fast bakverken gräddas i utländska ugnar.

ANNONS